MENIU

Bănicioiu: După rectificare, rezolvăm problema medicamentelor compensate

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, vineri, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că după rectificarea bugetară, ministerul va rezolva "problema medicamentelor compensate".

"Eu vă asigur că, anul ăsta, acum după rectificare, rezolvăm problema medicamentelor compensate, cele care au mai rămas", a afirmat Bănicioiu.

Deși actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite a fost anunțată încă din aprilie, unii pacienți nu au primit nici până acum tratamentele de care au nevoie. De exemplu, tratamentul pentru hepatita C, fără interferon, urmează să intre la compensare de abia din luna august, deși președintele CNAS, Vasile Ciurchea, anunța în luna februarie, anul acesta, că noul tip de tratament pentru hepatita C va fi disponibil "într-un timp foarte foarte scurt", iar în luna mai de abia a fost adoptată OUG privind actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite.

"Este vorba despre un act normativ care, practic, încheie seria necesară de modificări și armonizări ale legislației și a adoptat cadrul necesar pentru noile terapii. Și aici intru strict pe acest act normativ, care reglează faptul că în 2015 se pot încheia contracte cost-volum, cost-volum-rezultat, în limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Practic, această modificare de care vorbim va face posibilă includerea unui număr în tratament sau a unui număr mai mare de pacienți, cu o rată de răspuns la tratament printre care și molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice de tip C", declara ministrul Sănătății, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, pe 20 mai. 

Potrivit ministrului, România a ajuns la un număr record de purtători de virus C, undeva la 650.000.

"Evident, asta explicam și în ședința de guvern, nu toți dezvoltă boala și nu toți dezvoltă boala în același timp. Există prioritizări, numărul de pacienți care au dezvoltată boala este de 16.000, iar în cazul pacienților cu ciroză știți bine că este o urgență terapeutică", mai declara Bănicioiu, la acel moment.

Ministrul Sănătății asigura că un astfel de tratament va fi compensat în întregime.

Bănicioiu: La rectificare, bugetul Sănătăţii va fi pe plus