Banca Centrală Europeană a îngheţat nivelul finanţării de urgenţă a băncilor din Grecia
Încă o mână de salvare întinsă Greciei. Băncile elene nu vor rămâne fără bani, pentru moment. Banca Centrală Europeană a anunţat că va finanţa în continuare băncile elene, însă nu va creşte nivelul de lichidăţi oferite, ceea ce înseamnă că băncile riscă în continuare să rămână fără numerar, dacă cetăţenii îşi retrag economiile în acelaşi ritm alert. Premierul grec a confirmat închiderea temporară a băncilor din Grecia și a anunțat că a cerut din nou, duminică, Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor.
UPDATE: Grecii vor putea scoate doar 60 euro/zi din bancomat, în următoarea săptămână și băncile se vor redeschide abia pe 7 iulie, a anunțat Varoufakis, potrivit The Guardian, publicația britanică apreciind că suma șocant de mică sugerează că băncile au fost secătuite de banii scoși în acest weekend, informează HotNews.ro.
UPDATE: Alexis Tsipras a anunțat că a cerut din nou, duminică, Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor, potrivit AFP.
UPDATE: Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a anunțat că Fondul Monetar Internațional va urmări îndeaproape evoluția situației din Grecia și "din țările vecine" și rămâne pregătit "să-și ofere ajutorul" în caz de necesitate, potrivit Agerpres.
"Zilele următoare vor fi importante (...) FMI va continua să urmărească situația din Grecia și din țările vecine și rămâne pregătit să-și ofere ajutorul în caz de necesitate", a spus șefa FMI, fără a preciza exact despre ce ajutor este vorba — tehnic sau financiar.
Tsipras confirmă închiderea temporară a băncilor din Grecia
UPDATE: Consiliul guvernatorilor BCE a convenit, duminică, să menţină fondurile aflate la dispoziţia băncilor elene, la nivelul stabilit vineri. La sfârşitul săptămânii trecute, finanţarea primită de băncile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro. Decizia sugerează că BCE intenţionează să îşi protejeze propriile fonduri, în condiţiile în care statul elen se îndreaptă spre colaps financiar, potrivit Mediafax.
Grecia este cu un picior în afara Zonei Euro. Negocierile de sâmbătă cu creditorii internaţionali, ultima şansă pentru evitarea falimentului, au eşuat. Atena nu va primi fondurile de care are nevoie pentru a achita, marţi, pe 30 iunie, o rată de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional. Duminică dimineaţa, parlamentul grec a aprobat planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor de reforme ale creditorilor internaţionali ai Greciei.
Majoritatea grecilor vrea să rămână în zona euro și ar prefera un nou acord (sondaj)
"Nu pot vorbi despre programul cu FMI, care este în derulare, dar programul de finanţare convenit cu Uniunea Europeană expiră pe 30 iunie. Cel puţin din punct de vedere legal referendumul se va referi la propuneri şi aranjamente care nu vor mai fi valide", a explicat, pentru Bloomberg, şefa FMI, Christine Lagarde.
Varoufakis: Merkel deține cheia pentru rezolvarea crizei elene. Suntem deschiși unor noi propuneri
După discuţii de peste două ore la Bruxelles, liderul Eurogrupului a anunţat că miniştrii de Finanţe din Zona Euro au refuzat să prelungească cu o lună programul de ajutor pentru Grecia. Delegaţia Atenei a părăsit negocierile, iar restul Zonei Euro s-a întrunit pentru a doua oară într-o singură seară, de data asta fără greci.
Ajutorul pentru Grecia, refuzat! Delegaţia Greciei a părăsit negocierile
"Cu toate astea, autorităţile Greciei au refuzat acele propuneri şi au decis să înainteze o propunere Parlamentului naţional, care este dezbătută chiar acum, de a susţine un referendum cu un sfat negativ faţă de propunerile noastre. Pe fondul acestei situaţii, trebuie să concluzionăm că, oricât de regretabil ar fi asta, programul (de ajutor financiar - n.r.) va expira marţi seară, ultima zi în care am fi putut ajunge la o înţelegere", a declarat preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Simultan, premierul Alexis Tsipras era primit cu aplauze în Parlamentul grec, acolo unde se dezbătea organizarea unui referendum pe 5 iulie.
Ministrul de Finanţe al Greciei a ţinut separat o conferinţă de presă, după eşecul negocierilor. Contrar declaraţiilor Eurogrupului, oficialul elen spune că mai există şanse pentru încheierea unui acord înainte de 30 iunie, data scadentă pentru plata datoriilor către FMI.
"Refuzul de astăzi al Eurogrupului de a susţine cererea noastră pentru o extindere a acestei înţelegeri preţ de câteva zile, câteva săptămâni, astfel ca poporul grec să poată da propriul verdict la propunerile instituţiilor, mai ales că există o probabilitate ridicată ca elenii să voteze în favoarea propunerilor instituţiilor, va dăuna credibilităţii Eurogrupului ca uniune democratică de state partenere şi mă tem că pagubele vor fi permanente", a declarat ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis.
Cozi uriaşe la bancomate. Mai mulţi politicieni greci, surprinşi făcând asta!
În timp ce în Parlamentul Greciei se dezbătea, sâmbătă seara, problema referendumului fulger convocat de premierul Alexis Tsipras, la unul dintre ATM-urile aflate pe un hol din interiorul clădirii mai mulţi oameni stăteau la coadă să-şi retragă economiile, relatează portalul grec protothema.gr. Printre ei, şi cel puţin doi deputaţi ai partidului Syriza, aflat la guvernare.
În imaginile postate de jurnalişti apar ministrul adjunct al Culturii, dar şi purtătorul de cuvânt al Syriza. La coadă ar fi stat şi ministrul Muncii, dar şi un foarte vocal "aparator al drahmei greceşti", însă ei nu au reuşit să retragă bani, pentru că în ATM nu mai era numerar, mai scriu jurnaliştii.
Mulţi greci au format cozi imense în faţa bancomatelor din întreaga ţară imediat ce premierul Tsipras a anunţat organizarea referendumului. Din cele 7.000 de ATM-uri existente pe teritoriul Greciei, 500 au rămas încă de vineri fără numerar.
Pe de altă parte, grecii riscă să nu mai aibă ce să retragă din bancomate dacă Banca Centrală Europeană nu va oferi o nouă linie de lichidităţi Greciei.