MENIU

Banca Transilvania investește în banca lui Plahotniuc din Republica Moldova

VictoriaBank

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă comercială din România, și-a anunțat marți internția de a investi în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Despre Victoriabank se spune că este proprietatea oligarhului Vlad Plahotniuc, președintele PDM și cel ce conduce de facto Moldova, deținând majoritatea sistemului bancar și mass media.

Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe respectiva piață, se arată într-un comunicat oficial al Băncii Transilvania. Grupul BT are experiență în Republica Moldova din 2008, datorită subsidiarei BT Leasing MD.

Controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc a fost președintele Băncii Comerciale Victoriabank între 2006 și 2011 și s-ar afla în spatele companiilor care dețin pachetul majoritar de acțiuni la banca de top din Republica Moldova.

Tranzacția dintre BT și Victoriabank va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, se spune în comunicatul BT, banca românească având nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României şi a Băncii Naționale a Moldovei pentru această investiție.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT şi BERD - vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.

"Ca parteneri strategici, Banca Transilvania şi BERD doresc să contribuie la dezvoltarea domeniului bancar din Republica Moldova. De asemenea, vor susține obiectivul Victoriabank, de a fi în continuare una dintre cele mai bune şi apreciate bănci din Republica Moldova" - se arată în comunicatul BT.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienți, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii. Banca avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piață din Republica Moldova, de 80%, potrivit StartUp Cafe.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova brd