Banca Națională, ȚINTA unui atac cibernetic tip spoofing: Cum se pot feri românii de ȚEPE prin care se cer date personale
Banca Națională a României atrage atenția că a fost ținta unui atac fraudulos, anunță Realitatea PLUS. Numele BNR a fost folosit de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea băncii în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați, a avertizat Banca Centrală.
Banca Națională a României îi avertizează pe români despre un atac cibernetic de tip spoofing prin care li se cer date personale, informații despre transferuri de bani, împrumuturi. BNR a anunțat miercuri, 20 septembrie, că au fost semnalate cazuri în care persoane se folosesc de numele instituției pentru a obține date personale, sub falsul motiv legat de activități de creditare. BNR a precizat că persoane se prezintă ca reprezentanți ai Băncii Naționale, folosind fraudulos numerele de telefon ale instituției, de pe site-ul oficial, şi cer date personale și transferuri de bani, în numeinvocând fals desfășurarea de activități de creditare. BNR îi atenționează pe români că nu are atribuții de acordare de împrumuturi populației, iar apelurile abuzive invocate de aceste persoane nu provin din rețeaua telefonică a instituției.
Atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon) în care este folosit numele BNR
Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați. Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).
Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.
Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR, și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri, a anunțat BNR într-un comunicat de presă.
Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR, se mai arată în informarea transmisă de BNR.