BNR, legată la mâini de PSD. De ce nu poate stopa căderea leului
BNR nu poate interveni pentru a stopa căderea leului din cauza taxei pe lăcomie introduse anul trecut de Guvernul PSD-ALDE, spun analiștii financiari, potrivit Realitatea Financiara.
Prăbușire fără precedent a monedei naționale. Cursul valutar a explodat efectiv, miercuri, pe piața interbancară – până la 4,77 lei/euro.
Analiștii economici cred că moneda națională va fi lăsată liberă de BNR, banca națională fiind legată la mâini de noile taxe pe activele din sistemul bancar în funcție de dobânda ROBOR.
„Această lege de taxare a băncilor restrânge semnificativ sfera de influență a BNR și spectrul de exercitare a politicii monetare care este sută la sută sub responsabilitatea BNR prin lege. Această lege lipsită de fundament economic, de taxare a arhivelor bancare în funcție de ROBOR, nemaîntâlnită în lumea aceasta, denaturează în România mecanismele de funcționare a pieței interbancare. Iată, imediat traderii internaționali au speculat acest lucru", a explicat analistul financiar Iancu Guda, citat de Realitatea Financiara.
Potrivit lui Iancu Guda, există traderi care fac mișcări speculative în piața valutară: pun astfel o presiune enormă pe deprecierea monedei naționale în 2-3 zile, iar după ce se întâmplă această depreciere traderii respectivi cumpără lei la o valoare mult mai mică și câștigă din diferență.
„BNR poate lupta împotriva acestor atacuri doar majorând dobânda overnight astfel încât traderii care cumpără înapoi RON plătesc o dobândă enormă pentru cele 3 zile și le spulberă tot profitul speculativ. Dacă BNR face acest lucru și crește dobânzile semnificativ astfel încât să descurajeze astfel de atacuri aruncă în aer sectorul bancar. De ce? Pentru că avem această taxă a activelor bancare în funcție de ROBOR și atunci BNR trebuie sa se uite pe cine să protejeze: sectorul bancar sau moneda națională? BNR este legată la mâini pentru că nu poate influența dobânda", a explicat analistul financiar.
Dragnea, acuzat că a premeditat criza valutară. "A primit planul de la un grup de 5 persoane"
Și economistul PNL Florin Cîțu remarcă vulnerabilitatea leului în fața speculatorilor valutari internaționali care au observat că BNR nu poate să intervină cum a făcut-o la ultimele atacuri asupra monedei naționale:
"Urmeaza atacul speculativ pe leu? Asa arata in acest moment situatia. Mai rau ca in 2008. Leul se tranzactioneaza, pe pietele internationale la 4.77 pentru 1 euro!!!
Se pare ca traderii internationali au inteles ca BNR nu poate sa intervina fara sa falimenteze sistemul bancar si economia.
Interventiile BNR, vand euro si cumpara lei, cresc dobanzile si implicit taxa pe care o platesc bancile. Cine profita de aceasta situatie? Speculatorii. Rusi? Chinezi?
Este momentul ca institutiile statului care se ocupa de securitate nationala sa verifice daca OUG 114 nu a avut ca obiectiv imbogatirea unor speculatori de la est sau a unor consilieri ai premierului.
Ce a aranjat si ce a promis Eugen Teodorovici in escala sa de la Moscova, cu destinatia Havana?", a scris senatorul PNL pe Facebook.