Prognoza Băncii Mondiale: Un acord România - FMI și CE înainte de alegeri, puțin probabil
Un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE) este puțin probabil să fie încheiat de România, pentru că se apropie alegerile, a declarat, marți, Cătălin Păuna - country economist Banca Mondială, într-o conferință pe teme de fiscalitate.
"Ca și analist, ca și economist, cred că este puțin probabil înaintea alegerilor pentru că nu vrei probabil să ai un program cu FMI care durează minim 18 luni și trebuie să ai continuitate. Mai ales că vine după un program care tocmai s-a încheiat și care nu a avut niciun review în 2015", a explicat Păuna.
El a precizat că Banca Mondială estimează pentru acest an o creștere economică de 3,6% în cazul României, pe fondul secetei din vară, însă pentru anul următor instituția estimează că avansul economiei românești va accelera la 3,9%.
"Noi vedem o creștere economică undeva la 3,6%, afectată de performanța agriculturii, datorită secetei din vară, însă ne așteptăm la o accelerare de 3,9% la anul și la 4,1% în 2017 în scenariul de bază. (...) Evident, dinamica inflației este afectată de măsurile fiscale în principal, de reducerea de TVA din iunie și o să mai avem o reducere de TVA de la 24% la 20% în ianuarie și își va pune amprenta pe dinamica inflației. Prognozăm un salt în ianuarie 2017, când efectul din 2016 se va anula, și va fi probabil o creștere undeva peste nivelul mediu al țintei BNR de 2,5%", a precizat economistul Băncii Mondiale.
Specialiști în domeniul fiscalității și mediului de afaceri dezbat, marți, noile prevederi ale Codului Fiscal, în cadrul conferinței "Business to more Business" organizată de Doingbusiness.ro și Kompass România.