MENIU

Avionul lui Rogozin, întors din zbor de România. Reacţia oficială a Rusiei

Avionul în care se afla vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, care ar trebui să ajungă vineri la Chișinău, a căutat, vineri după-amiază, o rută ocolitoare. Avionul vicepremierului rus a primit interdicție de survol a spațiului aerian al României, a anunțat MAE. Rogozin a fost invitat la Chișinău de președintele pro-rus al R. Moldova, Igor Dodon, în ciuda protestelor venite din zona politică și a societății civile. 

Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin a fost întors din România, în urma unei decizii a Bucureștiului. "România nu a fost de acord ca avionul respectiv sa survoleze spatiul aerian național", a precizat MAE pentru Realitatea.net.

Informația a fost confirmată pentru Realitatea TV și de surse din Romatsa.

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a explicat că decizia a fost una firească și a respectat sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. 

Vicepremierul Rusiei amenință România: "Așteptați răspuns, nemernicilor"

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român.

Potrivit Deschide.md, acesta a scris pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României au supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor”.

Reacţia OFICIALĂ a Rusiei: a trimis Bucureştiului o notă de protest

Moscova i-a trimis Bucureștiului o notă de protest în legătură cu interdicția de a survola spațiul aerian al României pentru avionul de pasageri al companiei S7 în care se afla și vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Moscova a înaintat „o notă de protest hotărât” însărcinatului cu afaceri al României în Rusia în legătură cu interdicția de a survola spațiul aerian al României pentru avionul de pasageri al companiei S7 în care se afla și vicepremierul rus Dmitri Rogozin, informează vineri MAE al Federației Ruse, informează Sputnik.md.

„Pe 28 iulie MAE a Rusiei i-a înaintat însărcinatului cu afaceri al României în Federația Rusă, Cojocaru, o notă de protest hotărât în legătură cu interdicția impusă de autoritățile din România privind survolarea spațiului aerian al țării de către avionul de pasageri al companiei „Globus”, care efectua pe 28 iulie cursa regulată Moscova-Chișinău”, se menționează în comunicatul instituției.

Totodată, Moscova subliniază că Bucureștiul, prin acțiunile întreprinse, a pus sub amenințare „securitatea a peste 160 de pasageri, care erau la bordul aeronavei”.

„Moscova califică acest incident ca o provocare premeditată, care afectează serios relațiile bilaterale”, subliniază MAE rus. Instituția mai face apel către autoritățile române de a „efectua o anchetă detaliată a celor întâmplate și de a prezenta părții ruse lămuririle corespunzătoare”.

Zborul Moscova-Chișinău a decolat la 11:53 de pe aeroportul Domodedovo din capitalei Rusiei, urmând să aterizeze, conform estimărilor aeroportului din Chișinău, la ora 15:00, scrie Agora.md.

Despre faptul că oficialul rus se află în acest avion a scris însăși Rogozin, aflându-se pe aeroportul din Moscova: „Chișinăul a încercat să refuze aterizarea cursei din Domodedovo a companiei S7, la bordul căreia delegația noastră plănuiește să zboare”, a scris acesta.

Rogozin urma să participe în regiunea transnistreană la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

Între timp, Rogozin era așteptat în fața aeroportului de un grup de cetățeni, care protestau împotriva vizitei sale. 

Dodon, în apărarea Rusiei

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit vineri dimineaţă cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farrit Muhametşin, după ce poliţia de frontieră moldoveană a interzis joi intrarea pe teritoriul republicii a unor politicieni şi artişti ruşi, care se îndreptau în Transnistria, la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la lansarea operaţiunii de menţinerii a păcii pe Nistru, relatează Deschide.md şi Radio Chişinău, citate de Agerpres.

Dodon a promis că cei responsabili de această "provocare" vor răspunde mai devreme sau mai târziu.

Alte subiecte ale discuţiei au fost, potrivit acestuia, vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, trimisul special al preşedintelui rus pentru Transnistria, în Republica Moldova, "agenda zilei" şi problema transnistreană.

"Am discutat provocarea de ieri (joi) a guvernului de la Chişinău privind interzicerea accesului artiştilor ruşi pe teritoriul Moldovei. Ne vom ocupa de fiecare caz în parte. Reiterez poziţia mea: o astfel de atitudine este inadmisibilă. Toţi cei care se ocupă de provocări şi subminează relaţiile strategice bilaterale cu Federaţia Rusă vor fi identificaţi şi va veni timpul când ei vor fi traşi la răspundere. Nimeni nu este uitat şi nimic nu se uită. Totodată, am discutat despre vizita vicepremierului Dmitri Rogozin", a scris Dodon într-un mesaj publicat în limba rusă pe pagina sa de Facebook. 

Trupele ruse, manevre militare ce simulează trecerea Nistrului. Chișinăul protestează 

Politicieni ruși, interdicție de intrare în R. Moldova

Mai mulţi politicieni şi artişti ruşi, care urmau să participe la ceremoniile organizate de administraţia separatistă de la Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, nu au fost lăsaţi joi să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova susţine că persoanele respective "nu au întrunit condiţiile pentru trecerea frontierei de stat" şi "nu au justificat scopul vizitei". Oficialităţile ruse şi cele transnistrene şi-au exprimat indignarea în legătură cu acest incident.

Potrivit presei moldovene, artiştii au fost reţinuţi timp de mai multe ore pe aeroportul din Chişinău, fiind nevoiţi să facă cale întoarsă, din delegaţie făcând parte şi deputatul din Duma de Stat, Pavel Şperov, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (LDPR), partidul ultranaţionalist al lui Vladimir Jirinovski.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care urmează să sosească vineri într-o vizită la Chişinău şi, apoi, în Transnistria, a cerut ambasadei ruse din Republica Moldova să intervină de urgenţă pentru a soluţiona respectivul incident.

Ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin, fusese convocat miercuri la Ministerul de Externe moldovean, unde i s-a atras atenţia asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii în Transnistria cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la începerea operaţiunii de pace, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, subliniind că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse.

Mai multe articole despre:
Rusia România Chişinău Dmitri Rogozin