MENIU

AVION PRĂBUŞIT. Ioan Niculae, despre ACCIDENT: Oamenii au murit cu zile, s-a folosit un avion vechi

AVION PRĂBUŞIT. Ioan Niculae, despre ACCIDENT: Oamenii au murit cu zile, s-a folosit un avion vechi / Foto: Ziua de Cluj

ACCIDENT AVIATIC. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. ADRIAN IOVAN şi AURELIA ION "au murit cu zile", spune, la Realitatea TV, omul de afaceri Ioan Niculae, şi asta deoarece s-a zburat un avion foarte vechi, care nu putea să facă faţă la o degivrare.

"Cred că aceşti oameni, măcar unul dintre cei doi, dacă nu chiar amândoi, au murit cu zile pentru că s-a folosit un avion foarte vechi, cu sistem de degivrare aproape inexistent, care nu putea să facă faţă la o givrare intensă, maxim putea să facă faţă la o givrare foarte uşoară, iar săracul pilot care a murit încercând să-i salveze pe ceilalţi şi a reuşit, în mare parte el a făcut tot posibilul din punct de vedere omenesc să poată pune avionul într-un fel pe pământ", a spus, la Realitatea TV, omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul unei companii aeriene.

"Am înţeles de la oamenii mei că este un avion vechi, de cca 35-40 de ani. În mod sigur, sistemul de degivrare este cel folosit în momentul fabricării avionului. Erau anunţate de câteva zile condiţii meteo nefavorabile, nu cred că ar fi trebuit folosit un astfel de avion. Mi s-a spus că posibilitatea de accident era foarte mare. Şi nu înţeleg de ce pilotul a zburat. De ce nu s-a folosit celălalt avion, care e tot pentru astfel de scopuri cumpărat?", a mai spus Niculae.

Totodată, subliniază Niculae, Romatsa, prin lege, trebuia să aibă un protocol foarte strict de intervenţie într-un astfel de caz.

"Un alt lucru care pentru mine e terifiant, acest avion a fost prevăzut cu un sistem automat de localizare în caz de urgenţă. Când un avion cade, automat indică, în câteva secunde, poziţia exactă în care se află avionul. Romatsa, prin lege, e destinat să intervină în astfel de urgenţe şi care trebuia să aibă un protocol foarte strict de intervenţie într-un astfel de caz. (...) Când depui un plan de zbor, Romatsa, prin lege, te urmăreşte pe tot teritoriul României unde eşti. Când avionul a căzut, la câteva secunde se declanşează un sistem de urgenţă. De ce nu au reacţionat? Ei aveau o procedură foarte clară ce trebuia să facă în acel moment. Pentru că a căzut ziua, se putea ajunge în timp util, cu un elicopter performant", a mai spus Niculae.

În ceea ce priveşte decizia pilotului ADRIAN IOVAN de a zbura, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, Niculae a adăugat: "Decizia pilotului de a zbura - a fost o decizie nefericită. Prin lege, avea dreptul să refuze zborul. Probabil că, bazându-se pe experienţa foarte îndelungată, a crezut că poate să efectueze acest zbor cu un aparat care s-a dovedit că nu era pentru astfel de condiţii. Nu ştiu motivele lui personale de ce a acceptat să facă acest zbor, dorinţa de a nu-şi pierde serviciul, nu ştiu, e greu să vorbim... Dar eu pun altă întrebare. Am înţeles că acum câţiva ani a fost o licitaţie şi la Romatsa s-a vândut un sistem, un soft pentru acţiune în astfel de cazuri de urgenţă. Nu îi ia nimeni la întrebări de la cine au cumpărat acest sistem? Poate nu a fost bun..."

Întrebat cine ar trebui să verifice achiziţiile din banii publici care ţin de siguranţa naţională, Niculae a declarat: "Societatea care este prin lege plătită să acţioneze în astfel de cazuri - Romatsa. Şi la STS, şi la Romatsa cred că au acelaşi stăpân, Guvernul României, care îi pot lua la întrebări de ce nu s-a acţionat aşa cum trebuie, conform procedurilor, pentru că ar fi fost şanse mari ca măcar una, dacă nu chiar amândouă persoanele, să fie salvate de la moarte. Vorbim de oameni care au murit cu zile."

ACCIDENT AVIATIC. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. Pilotul ADRIAN IOVAN şi studenta AURELIA ION şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.