Avertismentul unui medic pediatru: nu face aceste 3 greșeli, când copilul tău are febră
Deşi este vară iar majoritatea copiilor nu se duc la şcoală sau la grădiniţă, febra este o spaimă a părinţilor, mai ales a celor care au copii mai mici!
Din păcate, aproape toţi părinţii greşesc atunci când copilul face febră, din dorinţa de a-l proteja pe cel mic cât mai mult. Iată averstismentul unui medic pediatru, ce trebuie evitat atunci când copilul face febră şi ce ar trebui făcut ca episodul febril să fie depăşit cât mai repede şi fără probleme.
Chiar și când este vorba despre o febră ridicată, medicii spun că ea nu este neapărat indiciul unei afecțiuni grave, ci mai degrabă un simptom ce arată capacitatea corpului de a se apăra. Mai ales dacă al tău copil are o infecție virală sau bacteriană, febra nu este decât o dovadă a faptului că organismul său încearcă să o învingă.
Iată ce ne sfătuiesc medicii pediatri să facem sau să NU facem atunci când copilul face febră:
- Să apelezi la medicamente antitermice inclusiv în situația în care febra copilului este sub 38, 5 grade
De teamă ca al nostru copil să nu se simtă și mai rău, putem fi tentate să ne grăbim să-i administrăm antitermice de îndată ce am constatat că are febră. Acest demers este însă o greșeală din două motive: pe de o parte, aceste medicamente pot masca existența unei afecțiuni grave, ce necesită consultarea unui specialist. Pe de altă parte, ele pot diminua capacitatea corpului de a lupta cu mijloace proprii pentru contracararea febrei sau pot avea tot felul de reacții adverse.
Mai bine va fi să înmoi un cearceaf, cârpe, un burete sau prosoape în apă călduță și să le deplasezi încet pe suprafața corpului, insistând la mâini, picioare și în zona axilelor. Vei vedea că febra copilului va începe să se reducă treptat.
Explicația este următoarea: apa puțin mai rece decât temperatura corpului va facilita diminuarea febrei.