MENIU

Avertismentul specialiștilor: „România trebuie să se pregătească de o pană totală de curent”

Am putea ajunge la lumina lumânării din cauza unei pene majore de curent. Foto/Profimedia

Un avertisment cumplit din partea specialiștilor! România se pregătește de o pană totală de curent. Manevra cu plafonarea prețurilor nu aduce beneficii pentru populație, pentru că plătim mai mult decât ar fi normal pentru această perioadă.

Vremea extremă din ultima perioadă a readus în discuție pericolul unei pene majore de curent în România, similară cu cea care a afectat recent mai multe state din Balcani.

Riscă România o pană majoră de curent?

Nu doar canicula reprezintă un pericol, dar și furtunile puternice, în contextul instabilității atmosferice, avertizează specialiștii.

Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a avertizat că penele de curent regionale sunt tot mai dese și de o intensitate tot mai mare cu implicații sociale și energetice.

„România nu este în situația aceasta de black out. Dar au existat regiuni săptămâna trecută, acum două săptămâni, în care a existat black out sau au fost foarte aproape de un blackout.

Toate aceste elemente arată că schimbările climatice, pe de o parte, dar şi necesitatea de adaptabilitate a sistemelor de transport, a conlucrării între operatori, a procedurilor de lucru trebuie mult îmbunătățite pentru a preveni astfel de episoade.

Ne confruntăm cu aceste perioade foarte accentuate de caniculă, urmate de ploi abundente, urmate de alunecări de teren, de inundații, iar pentru asta trebuie să intervenim, chiar dacă intervenția care o vedem în momentul de față că se dezvoltă la nivelul Uniunii Europene este legată de reducerea emisiunii de dioxid de carbon și care este o inițiativă bună, doar că ea va avea efect pe termen lung”, a precizat Dumitru Chisăluiță.

Pana de curent care a afectat mai multe țări din Balcani a creat panică la nivel european. Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației, au suferit vineri o întrerupere majoră a energiei electrice, a anunțat distribuitorului CEDIS din Muntenegru, potrivit Reuters. „Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este fără curent din cauza întreruperilor din rețea”, a transmis CEDIS pe Facebook.