MENIU

Avertismentul savanților britanici: Vaccinarea anti-COVID-19 NU blochează răspândirea varianta Delta

Vaccinarea nu este o protecție infailibilă

Experții britanici atrag atenția că există semne preliminare conform cărora persoanele vaccinate anti-COVID-19 ar putea transmite varianta Delta a coronavirusului la fel de uşor ca cele nevaccinate. Un avertisment asemănător a fost transmis, săptămâna trecută și de specialiștii americani. 

Anunțul făcut vineri de cercetătorii de la Public Health England (PHE) îl completează pe cel similar făcut de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, informează Reuters.

''Unele constatări iniţiale (...) arată că încărcăturile virale în cazul celor care s-au infectat cu (varianta) Delta după ce au fost vaccinaţi ar putea fi similare celor observate la persoanele nevaccinate'', a menţionat PHE.

''Aceasta ar putea avea implicaţii asupra contagiozităţii oamenilor, indiferent că sunt sau nu vaccinaţi. Totuşi, aceasta este o analiză exploratorie preliminară şi este nevoie de mai multe studii ţintite pentru a o confirma'', adaugă agenţia sanitară britanică.

Schema completă de vaccinare anti-COVID-19 a arătat până în prezent că este eficientă pentru prevenirea formelor severe de boală şi decesului în cazul infectării cu varianta Delta, dar există puţine date despre riscul transmiterii mai departe a virusului.