MENIU

Avertismentul experților: „Am putea ajunge la 15.000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi. E nevoie imediată de restricții mult mai drastice!”

Experții în sănătate cer imlementarea imediată de măsuri mai drastice pentru prevenirea răspândirii Covid-19, altfel, în doar câteva zile România va înregistra aproape 15.000 de noi cazuri pe zi, cifră la care sistemul sanitar va intra în colaps.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a declarat pentru REALITATEA PLUS, că România este în situația în care ar putea ajunge la 12-14.000 de noi cazuri de Covid-19 pe zi, iar singura măsură practică ar fi impunerea de măsuri mult mai restrictive. „Ne așteptăm la creșteri mult mai mari în următoarele 10 zile, iar măsurile luate la începutul acestei săptămâni vor produce efecte abia în 14 zile. Acum, vedem doar cazurile pozitivate, pentru că a scăzut numărul de teste, implicit a scăzut și numărul de cazuri. Dacă vom ajunge la 50.000 de teste pe zi, la o rată de pozitivare de 30%, atunci am putea ajunge chiar și la 15.000 de noi cazuri în 24 de ore. Deci, în următoarele săptămâni, sigur ajungem la 12-14.000 de cazuri pe zi, care vor aparea joia și vinerea”, spune specialista.

Ioana Stăncel avertizează că numărul redus de teste generează automat un număr mai mic de cazuri, dar asta nu înseamnă că acestea sunt în scădere. „Chiar dacă se testează mai puțin, de obicei în week-end, cazurile există, iar acestea sunt un vector de transmitere, deci măsurile de restricționare  sunt insufciente. Vom avea foarte multe cazuri ce vor necesita tratamente strict la terapie intensivă, unde deja spitalele sunt pline. În week-end și de sărbători se reduce numărul de teste, dar independent de testare, oamenii vor fi bolnavi. Sistemul sanitar încă face față, dar este sub tensiune. Ne putem aștepta ca în perioada următoare să ajungă în spital doar cei care au nevoie imperios necesar de tratament”, a mai declarat expertul în sănătate.

Ioana Stăncel este de părere că actualele restricții sunt insuficiente și mult prea târziu aplicate, ea considerând că este necesară carantinarea unor zone mult mai întinse de teritoriu, nu doar o comună separată sau un singur oraș. „Măsurile sunt insuficiente și tardiv impuse, dar faptul că este o preocupare, din partea autorităților, vor fi impuse măsuri mult mai ferme pentru că trebuie aplicate pe teritorii mai extinse. Izolarea unei localități este insuficientă, atâta timp cât localitățile învecinate sunt libere”, consideră experta.

Ea a oferit și măsuri concrete pe care autoritățile ar trebui să le aplice imediat. „Este nevoie de carantinare pe un teritoriu mult mai mare, reducerea circulației populației și reducerea navetei zilnice, pentru ca să reușim să întrerupem transmiterea virusului. O astfel de măsură ar oferi predictibilitate pentru agenții economic, care vor ști ce trebuie să facă în următoarele două spătămâni, pentru a accesa fonduri, dar și populația va ști ce trebuie să facă”, consideră expertul în sănătate.

„Cu măsuri mai drastice, am putea petrece Sărbătorile de Iarnă în mod normal” 

Ioana Stăncel avertizează că am putea depăși destul de repede 15.000 de cazuri pe zi, dar cu măsuri drastice, ne putem aștepta ca până spre jumătatea lunii decembrie numărul de noi cazuri să scadă. „Ne așteptăm să existe vârfuri mai mari de aceste cifre, dar cu măsuri mai restrictive, am putea ca după data de 1 sau 10 decembrie numărul să scadă, pentru a celebra în mod normal Crăciunul și Anul Nou. Dar nu trebuie să ne întâlnim în comunități extinse, pentru că atunci o luăm de la capăt”, conchide Ioana Stăncel.

Specialista a dat exemplul Belgiei, care a implementat foarte devreme măsuri mult mai drastice decât România, iar rezultatele au început să se vadă.  „Măsurile din Belgia au fost luate din luna septembrie, pe o incidență mai mică, cu măsuri mai ferme și la nivel național. Trebuie să explicăm populației să respecte regulile, iar după a doua jumătate a lunii decembrie să se vadă o scădere a incidenței. În România, astfel de măsuri trebuie luate de îndată. Putem avea și alegeri, dar trebuie să fim într-o situație epidemiologică si sanitară mai bună”, avertizează Ioana Stăncel.

„Măsurile impuse de autorități nu sunt prompte și au caracter reactiv”

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că, din păcate, măsurile impuse de autorități nu sunt prompte și au caracter reactiv, deci sunt luate prea târziu. „Din păcate, măsurile nu sunt prompte și sunt cu carater reactiv. Este o certitudine că suntem într-o perioadă de val epidemic, dar nu putem spune cu certitudine când anume va fi atins. Constatăm o evoluție ascendentă a numărului de cazuri, putem prognoza că vom ajunge la 15.000 de cazuri pe zi, dar nu putem spune că după acest nivel ajungem la o plafonare a numărului de cazuri”, spune epidemiologul.

Azoicăi consideră că este imperios necesară introducerea de măsuri mult mai restrictive, iar populația să fie conștientă că ne aflăm în plin val pandemic și să respecte toate măsurile de protecție. „Sunt recomandate măsuri mai restrictive, pentru că suntem într-o perioadă în care este necesar să luăm aceste măsuri dure. Din păcate, faptul că suntem într-o acensiune a numărului de cazuri nu ne permite să tolerăm o reacție de negativare a faptului că suntem în evoluție ascendentă, iar din această cauză trebuie să-i facem pe toți conștienți că e nevoie ca întreaga comunitate să aplice măsurile, pentru că dacă numai unii le respectă, nu vom reuși să ținem sub control evoluția ascendentă a numărului de cazuri”, consideră președintele Societății Române de Epidemiologie.

Mai multe articole despre:
covid-19 restrictii pandemie