MENIU

AVERTISMENT european: Gripa severă se suprapune cu valul 4 COVID-19. Persoanele vulnerabile și PRIMELE cazuri din România

AVERTISMENT european: Gripa severă se suprapune cu valul 4 COVID-19. PRIMELE cazuri din România

Un avertisment european a fost transmis în această săptămână: Gripa violentă se suprapune peste valul 4 de COVID-19, accelerat de tulpina Delta. Persoanele vulnerabile în acest sezon gripal sunt vârstnicii, iar Institutul de Sănătate Publică a publicat deja primele informări despre cazurile de gripă din România. Care sunt cele mai frecvente simptome ale gripei și cum se procedează în cazul vaccinării anti-gripale și anti-COVID-19. 

AVERTISMENT EUROPEAN - Gripa care vine în acest sezon, marcat de COVID-19, ar putea avea consecințe serioase

Sezonul gripal care vine ar putea fi unul sever, iar acesta adăugat pandemiei COVID-19 riscă să determine „consecinţe serioase” prin presiunea suplimentară asupra sistemului sanitar, atenţionează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează Politico.eu, scrie ziare.com.

În Croaţia, de exemplu, circulaţia virusului gripal a depăşit deja pragul sezonier „neobişnuit de devreme”.

CEI MAI VULNERABILI în fața gripei din 2021 sunt VÂRSTNICII

Tulpina predominantă anul acesta, A(H3N2), afectează mai mult vârstnicii şi este asociată unei eficacităţi mai reduse a vaccinului antigripal, scrie sursa citată.

Detectările timpurii ale acestui subtip „sunt un indiciu că sezonul gripal care vine ar putea fi sever”, afirmă Pasi Penttinen, expert în coronavirus și virusul gripal, șef al programului ECDC pentru studierea virusului gripal.

„O creştere puternică a infecţiilor gripale în timp ce continuă pandemia COVID-19 ar putea avea consecinţe serioase pentru vârstnici şi ar putea pune o presiune suplimentară pe sistemele sanitare aflate deja sub tensiune”, mai spune reprezentantul ECDC.

SEZONUL GRIPAL 2021-2022 în ROMÂNIA

PRIMELE CAZURI DE GRIPĂ din 2021, în România

Un prim caz de gripă a fost confirmat săptămâna trecută la Iași, au anunțat medicii. 

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile nu a transmis încă un raport pe ultima săptămână, astfel că, potrivit raportării de acum două săptămâni, nu au fost înregistrate cazuri confirmate de gripă. Vezi AICI.

În perioada 4-10 octombrie 2021 au fost raportate la nivel national 29 cazuri de gripa clinica, comparativ cu 10 cazuri inregistrate in S 40/2020. La nivel national, în perioada 4-10 octombrie 2021, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 47.900, comparativ cu 38.761 inregistrate in S 40/2020, se arată în prima raportare săptămânală a infecțiilor respiratorii din acest sezon gripal. Vezi AICI.

Un prim caz la Iași a fost raportat la o pacientă de peste 50 de ani, care s-a prezentat la spital cu simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2, dar ulterior testele au ieșit negative. Din primele investigații, cadrele medicale au suspecat că este vorba despre un pacient COVID-19, însă testele au ieșit negative. În schimb, testele la virusul gripal au ieșit pozitive.

SFATUL medicilor: „Situația se agravează, având în vedere numărul foarte mare de infectări, și a apărut acum și primul caz de gripă. În consecință, la apariția primelor simptome, pacienții sunt rugați să se prezinte la medic pentru a fi investigați în vederea stabilirii unui diagnostic și inițierea cât mai precoce a unui tratament adecvat”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Principalele simptome observate la acest caz de gripă au fost: simptome respiratorii, insuficiență respiratorie, febră, oboseală, dureri musculare, rezultatul la radiografie și computer tomograf a fost ”imagine în geam mat”, caracteristic și COVID-19, și gripei.

Citește și DIFERENȚE și ASEMĂNĂRI între COVID și gripă - Mesaj de ultim moment al CNCAV

Vaccinarea anti-gripală și anti-COVID-19

Vaccinarea, atât antigripală, cât şi anti-COVID-19, oferă protecţie în faţa formelor severe de boală, subliniază ECDC. Și Comitetul de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19 a recomandat vaccinarea anti-gripală în timpul epidemiei de COVID-19, alături de serul administrat împotriva coronavirusului.

Vaccinul împotriva COVID-19 se poate face în același timp cu cel anti-gripal și la orice interval de timp cu alte vaccinuri este recomandarea CNCAV.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 (inclusiv doza 3), concomitent cu vaccinul antigripal
Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România”, a transmis CNCAV pe 8 octombrie 2021.

PRIMUL AN DE PANDEMIE COVID-19 - DE CE AU FOST FOARTE PUȚINE CAZURI DE GRIPĂ ÎN 2020 în România și în lume

ECDC a explicat și numărul foarte mic de cazuri de gripă raportate în primul an de pandemie.

Restricţiile instituite pentru a preveni răspândirea COVID-19 în perioada sezonului gripal precedent aproape că au eliminat atunci transmiterea gripei în Uniunea Europeană, precizează Centrul European al Bolilor, amintind că măsuri ca distanţarea şi purtarea măştii sunt de asemenea eficiente împotriva gripei.

În sezonul 2020 – 2021, în România au fost confirmate cu laboratorul doar 4 cazuri de gripa (comparativ cu 1929 virusuri gripale detectate în sezonul precedent) și nu a fost înregistrat niciun deces din cauza gripei, față de sezonul 2019-2020, când au murit, din păcate, 73 de români de gripă.
Cele 4 cazuri de gripă confirmate în sezonul anterior au fost: 1 caz gripa cu virus AH1, 1 caz gripa A nesubtipat, 2 cazuri gripa cu virus B.
Numărul scăzut de cazuri confirmate cu gripă poate fi explicat prin măsurile de distanțare și de
protecție personală impuse în contextul pandemiei de COVID-19, precum și printr-o rată mai crescută a vaccinării antigripale, se arată în Analiza evoluţiei gripei, a infecţiilor respiratorii acute (ARI) şi a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2020-2021, publicată de INSP.