MENIU

Avertisment din SUA: Sistemul financiar a intrat în faza terminală, şocul va fi planetar

Scenariu apocaliptic din SUA

Actualul sistem monetar se apropie de dezintegrare, spune David Stockman, fost oficial al Administraţiei Reagan. "Preţurile şi profiturile vor cădea pretutindeni şi vom avea un profund val deflaţionist la scară planetară."

O criză mai gravă decât cea din anul 2008 şi care ar urma să pună capăt alcătuirii sistemului financiar aşa cum îl ştim. Acesta este scenariul pe care ni-l pune în faţă David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners.

"Suntem în faza terminală a unui sistem monetar care nu este viabil, stabil sau sustenabil", a declarat economistul, potrivit Capital.ro. Un război de cinci-şase ani împotriva celor care economisesc ce a fost dus de "bancheri centrali tot mai disperaţi şi mai lipsiţi de orizont" va precipita o nouă criză.

"Am ajuns la punctul de rupere", spune Stockman, a cărui carte "Marea deformare. Coruperea capitalismului în America" ("Great Deformation. The Corruption of Capitalism in America") a primit calificativul best-seller din partea publicaţiei New York Times.

În opinia sa, piaţa este "exuberant iraţională" şi tranzacţionarea acţiunilor pe Bursa de la New York la niveluri de 20 de ori câştigurile raportate anterior "nu are sens". "Este un sistem financiar iraţional", a continuat Stockman.

Cele „trei ciori negre“: ar putea prevesti apocalipsa pieţelor financiare

Trei zile la rând indicele fanion al Wall Street-ului S&P 500, referinţa celor mai mari companii americane, a închis la minimele din acele şedinţe de tranzacţionare, scrie CNBC.

Este ceva rar pentru acţiuni chiar şi încheierea şedinţei la minimul zilei. De la începutul anului până luni, o astfel de situaţie s-a produs o singură dată, pe 10 martie. Dar când acest lucru se întâmplă de trei ori la rând, unii traderi încep să se îngrijoreze. „Traderilor le place să urmărească sentimentul de la închidere. Luni a fost un semn de slăbiciune. Marţi a fost un semn de slăbiciune. După trei zile, sentimentul este oribil, nu se poate spune astfel. Şi nu ştiu ce ar putea schimba situaţia", a explicat Scott Nations, analist la NationsShares.

Mark Luschini, strateg de investiţii la Janney Montgomery Scott, consideră că, pe un grafic pe zile, „cele trei declinuri reprezintă trei ciori negre, un semn prevestitor rău".

Veşti alarmante despre următorul șoc financiar sau economic

La aproape opt ani de la colapsul Lehman Brothers, unele bănci din zona euro sunt la fel de vulnerabile ca înainte de criza financiară din 2008, se arată într-un studiu publicat de University of Portsmouth Business School din Marea Britanie, transmite publicația britanică 'The Guardian'.

'În pofida tuturor eforturilor de îmbunătățire a rezistenței băncilor, unele instituții sunt la fel de vulnerabile astăzi cum erau înainte de criza bancară, este și acum la fel de probabil ca ele să intre în faliment. În cazul unui șoc financiar sau economic, credem că băncile se vor confrunta cu pierderi atât de mari încât nivelul capitalului lor să scadă sub cerințele minime impuse de autoritățile de reglementare deoarece calitatea capitalului celor mai mari bănci europene nu este suficientă pentru a diminua efectele crizelor sistemice', a apreciat Nikos Paltalidis, de la University of Portsmouth Business School.

În cazul unui șoc pe piețele de obligațiuni suverane din zona euro efectele se vor răspândi rapid în sistemul bancar provocând pierderi băncilor. Deținerile de obligațiuni suverane ale băncilor din zona euro reprezintă acum cea mai mare proporție din activele lor din 2006, se arată în raportul universității.

Concluzia raportului este că 'sistemul bancar european rămâne extrem de vulnerabil și provoacă efect de contagiune financiară, deoarece noile reglementări privind capitalul nu reduc substanțial riscurile sistemice și prin urmare sunt necesare politici suplimentare pentru a spori rezistența industriei bancare la șocuri'. Studiul a analizat 170 de bănci din zona euro

Mai multe articole despre:
criza financiară criză economică