MENIU

Avertisment devastator pentru la iarnă. Erdogan calcă pe urmele lui PUTIN: „Europa, de vină pentru criză. Culegeți ce ați semănat!”

Avertisment devastator pentru la iarnă. Erdogan calcă pe urmele lui PUTIN: „Culegeți ce ați semănat!”

Recep Tayyip Erdogan calcă pe urmele lui Vladimir Putin. Președintele Turciei critică dur sancțiunile împotriva Rusiei după războiul din Ucraina și acuză Europa din cauza crizei energiei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan reia retorica de la Kremlin când critică sancțiunile economice impuse de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

„Iarna care vine ar putea fi o iarnă grea pentru statele europene, și doar ele sunt de vină”, a avertizat, marți, președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unei conferințe de presă la Ankara. Acesta a susținut că penuria de gaze naturale ce afectează regiunea şi atitudinile ţărilor faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi sancţiunile severe impuse Moscovei sunt de fapt cauza actualei crize. 

Președintele Turciei a mai spus că „Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de  Putin şi sancţiunile l-au făcut, fie că ne place sau nu, să spună: Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta”.

„Cred că Europa va petrece iarna aceasta cu probleme serioase. Turcia nu are astfel de probleme cu furnizarea de gaze în această etapă”, a adăugat Erdogan.

Erdogan, care este un important aliat al lui Putin, pare că a preluat retorica de la Kremlin prin acest avertisment și acuzații.

Moscova tocmai a avertizat asupra iminentei „furtuni globale masive” din cauza „mișcărilor ilogice și adesea absurde” ale țărilor occidentale. Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a acuzat că sancțiunile impuse Rusiei de SUA, UE și alte țări s-au inversat, ducând la o criză energetică puternică și la o inflație record în Occident.

„Problemele de livrare au apărut din cauza sancţiunilor impuse de statele occidentale. Nu există alt motiv pentru aceste probleme”, a afirmat Dmitri Peskov. Același purtător al Kremlinului, care, acum câteva săptămâni, sancțiunile econmice fiind și atunci, nu înceta să asigure că Rusia este „un furnizor de încredere” şi că nici măcar în perioada Războiului Rece, URSS nu a oprit livrarea de gaze în Occident, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord privind plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia. Potrivit analiştilor, acordul ar urma să permită Rusiei să continue să livreze Turciei hidrocarburi prin gazoductul TurkStream pe sub Marea Neagră.

Prețurile gazelor naturale au crescut cu până la 30% la începutul săptămânii, după ce livrările de gaze către Europa prin conducta rusă Nord Stream 1 nu s-a reluat. Gigantul energetic rus Gazprom, care operează conducta, a transmis că această conductă va rămâne închisă pe o perioadă nedeterminată, după ce ar fi fost observate probleme tehnice la turbina principală. În același timp, în afara explicației necredibile oferite, Gazprom a avertizat și că restricțiile anti-ruse împiedică întreținerea regulată a echipamentelor conductei.

Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse petroliere ruseşti. Ea a pus capăt achiziţionării de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care este foarte dependentă, nu sunt vizate deocamdată.

Liderii europeni acuză Moscova că folosește aprovizionarea cu energie ca armă geopolitică, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Rusia nu mai poate fi considerată un partener energetic de încredere.

Grupul prinicipalelor șapte economii mondiale (G7) au decis să plafoneze prețul pentru importurile de energie din Rusia.

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană vor discuta vineri, 9 septembrie, la Bruxelles, o posibilă plafonare a prețului plătit pentru gazul rusesc.