MENIU

Rețeaua electrică de la Cernobîl funcționează pe avarie - generatoarele, puse în funcțiune. RISC de radiații

Centrala Nucleară de la Cernobîl

Ucraina a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl încă din prima zi de război, respectiv din 24 februarie. De atunci și până acum întreaga Europă este ținută în șah, iar autoritățile ucrainene lansează apeluri repetate către comunitatea internațională, căreia îi solicită "să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să restabilească alimentarea cu energie". Un astfel de apel, însoțit de un avertisment îngrijorător, a lansat, astăzi, ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, care susține că "războiul barbar al lui Putin pune întreaga Europă în pericol", și asta deoarece generatoarele au combustibil pentru doar 48 de ore. "După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând iminentă scurgerile de radiații", a afirmat Kuleba, într-un mesaj pe Twitter. 

UPDATE: Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN): Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of  Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11, informează Comisia.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

"Singura rețea electrică care alimentează Centrala Nucleară de la Chornobîl și toate instalațiile sale nucleare ocupate de armata rusă este avariată.  Alimentarea cu electricitate a CNPP (Centrala nucleară de la Cernobîl - n.r.) a a fost întreruptă. Fac un apel către comunitatea internațională să ceară de urgență Rusiei să înceteze focul și să permită unităților de reparații să restabilească alimentarea cu energie", afirmă Dmitri Kuleba.

Într-un alt mesaj, ministrul ucrainean de Externe trage un semnal clar de alarmă: "Generatoarele diesel de rezervă (care au intrat în funcțiune -n.r.) au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta centrala. După aceea, sistemele de răcire ale depozitului de combustibil nuclear uzat se vor opri, făcând iminente scurgerile de radiații. Războiul barbar al lui Putin pune întreaga Europă în pericol. Trebuie să oprească imediat!". 

“Din cauza acțiunilor militare ale ocupanților ruși, centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată complet de la rețeaua electrică. Centrala nucleară nu are alimentare cu energie electrică. Acțiunile militare sunt în desfășurare, așa că nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor”, informează NPC Ukrenergo, operatorul sistemului electric ucrainean, într-un comunicat, citat de Reuters. Un mesaj similar a fost postat și pe pagina de Facebook a companiei. 

Potrivit sursei citate, aceste ansambluri "au nevoie de răcire constantă", fapt ce este posibilă doar dacă există energie electrică.

"Fără energie, pompele nu vor produce răcirea", mai spun reprezentanții companiei. Aceștia trag un semnal de alarmă asupra faptului că temperatura combustibilului uzat ar putea crește, existând riscul emanării unor substanțe radioactive în mediul exterior.

"Din cauza vântului, un eventual nor radioactiv poate fi transferat în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa", avertizează aceștia. 

De parcă asta nu ar fi tot, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează.

"Acesta este un risc uriaș în cazul unui incendiu care poate apărea ca urmare a unei lovituri de obuz. În prezent, ostilitățile continuă, ceea ce face imposibilă efectuarea reparațiilor și reluarea alimentării cu energie“, informează companiei ucrainenă.

Situația centralei nucleare de la Cernobîl nu este deloc roză. Centrala nucleară a încetat să mai transmită date către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), instituție de control din cadrul Organizației Națiunilor Unite, potrivit agenției PTI. 

„Transmiterea datelor de la sistemele de monitorizare instalate la CNE din Cernobîl s-a întrerupt”, a anunțat AIEA, precizând că „agenția analizează starea sistemelor de monitorizare din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând”.

Agenția a declarat că a fost informată, de asemenea, de oficialii ucraineni că devine „stringentă” înlocuirea personalului de specialitate care lucrează la Cernobîl, pentru „gestionarea în siguranță” a operațiunilor.

Reamintim că aproximativ 210 de angajați lucrează de aproape două săptămâni consecutive, de când forțele ruse au capturat centrala.

Fosta centrală de la Cernobîl este locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986. 

Mai multe articole despre:
cernobil ucraina razboi ucraina kuleba