Averea lui Marian Vanghelie și a Oanei Mizil, pusă sub sechestru de procurori
Procurorii DNA au instituit sechestru atât asupra bunurilor primarului suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, în dosarul de corupție în care este acuzat că ar fi primit mită 90 de milioane de euro, cât și asupra bunurilor Oanei Niculescu Mizil, întrucât există suspiciunea unui presupus prejudiciu. Valoarea bunurilor se ridică la 150 de milioane de lei, informează Realitatea TV.
Unul dintre avocatii lui Marian Vanghelie, Cezar Bivolaru, a declarat, la iesirea de la DNA, ca primarul a fost adus din Arestul Politiei Capitalei, la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a i se aduce la cunostinta ca s-a luat masura sechestrului, in cazul a doua imobile ce figurau pe numele sau si care sunt trecute in declaratia sa de avere, precum si in cazul unui autoturism, pe care edilul i l-a vandut in urma cu mai multi ani fratelui sau, potrivit HotNews.ro.
Cezar Bivolaru a precizat ca anchetatorii nu au pus sub sechestru si conturi ale lui Vanghelie sau ale Oanei Niculescu Mizil.
În ceea ce o privește pe Oana Mizil, avocatul său, Cristian Ene a declarat că, fiind o ancheta in curs, in care s-a calculat si un prejudiciu, procurorii au luat masura legala de punere sub sechestru a bunurilor tuturor celor cercetati in cauza. El a mentionat ca atat lui Marian Vanghelie, cat si Oanei Mizil li s-a comunicat acest lucru.
Oana Niculescu Mizil a spus, la iesirea de la DNA, ca l-a vazut pe Marian Vanghelie si ca nu are alte comentarii de facut, apoi le-a urat jurnalistilor "Paste fericit!".
Și Marian Vanghelie a plecat de la DNA, fiind dus cu o duba a Politiei in Arestul Politiei Capitalei.
Oana Niculescu Mizil şi Marian Vanghelie au fost audiaţi, joi, la DNA, cei doi fiind urmăriţi penal în dosarul privind mita primită de edilul suspendat al Primăriei Sectorului 5.
Marian Vanghelie este in arest preventiv din 14 martie, mandatul de arestare fiind emis pana in 12 aprilie. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, miercuri, cererea procurorilor DNA de prelungire a mandatului de arestare preventiva a lui Marian Vanghelie cu inca 30 de zile. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece tot la instanta suprema.
Marian Vanghelie este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, unele fapte fiind savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5.
Varul lui Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani. De asemenea, soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul acesteia, Sorin Ciocan, toti acuzati de favorizare a faptuitorului si marturie mincinoasa, sunt cercetati sub control judiciar.
Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiata si in martie, la DNA, in acest dosar, fiind suspectata de operatiuni de comert incompatibile cu functia. Dupa audieri, Mizil si-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a anuntat ca ea va fi exclusa din PSD ca urmare a faptului ca apare pe listele de sustinatori ai Partidului Social Romanesc.
Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - martie 2015, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei. Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie ar fi perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre Primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte.
"Comisionul" respectiv ar fi fost platit de omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae si al unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor. Acest comision ar fi fost platit, in parte, si sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, incheiate de catre SC Premier Palace SRL (societate controlata, prin intermediul unor societati de tip off-shore, de Marin Dumitru) si societati comerciale controlate, prin interpusi, de Vanghelie, contracte in temeiul carora cea dintai firma platea celor din urma sume semnificative de bani.
Din datele existente in cauza a reiesit ca beneficiarele unor astfel de contracte si a sumelor de bani aferente acestora au fost, printre altele, si societatile Bucuresti SA si Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, si Economat Sector 5 SRL, al carei director general este Laura Ciocan.
O parte a "comisionului" ar fi fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie, sustin procurorii DNA.
In aceeasi perioada, Vanghelie si Niculae, actionar majoritar la societatea comerciala Bucuresti SA si asociat unic la societatea comerciala Fashion Brand Management SRL, au transferat sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de luare de mita, sub forma achizitionarii de bunuri mobile si imobile si sub forma introducerii acestora in patrimoniul societatilor comerciale controlate de cei doi, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Totodata, cei doi au disimulat adevarata natura a provenientei cu privire la doua imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societati comerciale, sustin procurorii. De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevarata natura a provenientei partilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, parti sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.