Autostrada Deva-Lugoj o ia la vale
Autostrăzile din România par a fi mai mobile decât constructorii lor. Segmentele de autostradă construite între Deva și Lugoj au aceleași „defecte genetice”: soluții constructive improprii și aviditatea pentru profituri mari, care le reduc calitatea și rezistența.
Segmentele de autostradă construite între Deva și Lugoj au aceleași „defecte genetice": soluții constructive improprii și aviditatea pentru profituri mari, care le reduc calitatea și rezistența. Porțiuni întregi o iau la vale, reparațiile se fac de mântuială, iar viitoarele intervenții vor rămâne în sarcina bugetului de stat, informează Realitatea de Alba.
Deocamdată, garanțiile oferite de constructori sunt reduse ca durată în timp ori nu există. O greșeală semnificativă pentru statul român, care va ajunge să plătească reparațiile și chiar amenzile de la Uniunea Europeană pentru nerespectarea standardelor de calitate asumate. Investițiile totalizează 1,8 miliarde de lei, banii fiind dați de Uniunea Europeană, prin POS Transporturi și POIM.
Autostrada Sibiu – Deva – Lugoj – Timișoara pare a fi blestemată, iar autoritățile incapabile să învețe din greșelile trecutului. După ce în 2014, tronsonul Cunța – Sibiu s-a prăbușit pentru că au fost ignorate condițiile minime de calitate, a venit rândul și altor tronsoane să „plece la plimbare".
Pe fiecare dintre porțiunile la care se lucrează – Lotul 3 Holdea – Ilia, Lotul 4 Ilia – Deva, ambele de pe tronsonul Lugoj – Deva, de-a lungul timpului, au apărut probleme structurale serioase, care se vor agrava, mai ales dacă se reușește „mascarea" lor.
În cazul Lotului 4 (Ilia – Deva), antreprenorul român Spedition UMB a depășit problemele birocratice, pe care le-a avut pe cap din cauza schimbărilor din acordul de mediu. Mobilizarea este bună și foarte bună, mai ales dacă se face comparație cu ceilalți constructori. Deși poate părea mai greu de crezut pentru un contractor român, Spedition UMB a reușit să aducă și să folosească efectiv 500 de utilaje, iar șantierul progresează într-un ritm adecvat calendarului de implementare a proiectului.