MENIU

Autoritățile vor monta Sisteme Inteligente de Transport pe Autostrada A3

Foto arhivă

CNAIR va demara un proiect prin fonduri europene pentru montarea unor Sisteme Inteligente de Transport pe Autostrada A3, secțiunea Târgu Mureș – Nădășelu.

Compania Națională de Drumuri va demara un proiect de modernizare a infrastructurii rutiere pe ruta Târgu Mureș – Nădășelu.

 

Pe acest tronson, care face parte din Autostrada A3, va fi amplasat un Sistem Inteligent de Transport (Intelligent Transportation System – ITS).

 

Sisteme Inteligente de Transport pe Autostrada A3

CNAIR a anunțat un buget de peste 76 de milioane de lei pentru sistemul ITS care va fi montat pe Autostrada A3.

Din această sumă, aproximativ 62.2 milioane de lei sunt din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Dotarea cu sisteme ITS se va realiza astfel:

  • Sectorul de autostradă A3 Tg. Mureș – Ogra (15 km de autostradă + aproximativ 5 km drum de legătură);
  • Secțiunea Ogra – Câmpia Turzii, sistemele ITS sunt instalate și în curs de instalare, dar nu sunt integrate într-un Centru de Monitorizare și Informare (CMI).
  • Secțiunea Câmpia Turzii – Gilău, cu o lungime de 52 km, este în fază operațională. Pe cei 52 de km nu a fost prevăzută nici canalizație, nici fibră optică necesară comunicației, nici echipamentele ITS necesare, acestea (după instalare) trebuind să fie conectate la CMI Gilău și alimentate cu energie electrică;
  • Sectorul Gilău – Nădășelu, cu o lungime de 8,7 km, la care se adaugă și Podul Gilău (total 9,6 km), este dotat cu sisteme ITS dar neconectate la CMI Gilău.
 

În momentul de față, în cadrul Centrului de Întreținere și Coordonare Gilău nu există Centru de Monitorizare și Informare (CMI). Realizarea CMI va trebui să țină cont de conectarea și gestionarea tuturor echipamentelor ITS.

Ce reprezintă Sistemul Inteligent de Transport

Sistemul Inteligent de Transport (ITS) permite informarea rapidă a șoferilor.

Comunicarea informațiilor se face prin intermediul panourilor cu mesaje variabile.

Pe aceste panouri, șoferii vor putea citi date în timp real despre accidente, condiții meteo nefavorabile, ceață, polei sau incidente pe autostradă.

Durata de implementare a proiectului nu trebuie să depășească data de 31.12.2026, precizează autoritățile.

Mai multe articole despre:
sisteme inteligete transport a3