Austriecii acuză autoritățile române că au întors la graniță un transport de gunoi din cauza refuzului intrării țării noastre în Schengen
Noi acuzații la adresa României din partea Austriei. Cotidianul austriac Krone Zeitung, ziarul cu cel mai mare tiraj din țară, a publicat duminică un articol despre un transport venit din Austria și blocat de vameșii români la vama Petea, în Satu Mare.
Autorul articolului preia informația dintr-un comunicat al Poliției de Frontieră din România, citat de Agerpres, dar scrie că, dincolo de lipsa documentelor legale pentru transport, nu e exclus ca „disputa privind vetoul Schengen să fi jucat și ea un rol în respingerea mărfurilor venite din Austria”.
Titlul din ziarul austriac / Foto: Captură de ecran
„De la respingerea extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, au existat resentimente diplomatice între Viena și București. Abia vineri seara s-a aflat că ambasadorul României, Emil Hurezeanu, nu se va întoarce curând la postul său de la Viena. Potrivit presei române, Hurezeanu nu se așteaptă să se întoarcă până când Viena nu caută contactul cu Bucureștiul în chestiunea extinderii Schengen”, scrie Krone Zeitung.
Ce au anunțat autoritățile române
Trei transporturi cu deşeuri aduse din Austria, Germania şi Italia, în total 26 de tone, au fost întoarse de la frontieră de autorităţile din judeţele Arad şi Bihor, pentru că şoferii nu au putut prezenta toate documentele legale pentru a le introduce în ţară, a informat, duminică, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.
În Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II a fost verificat un camion condus de un român, care transporta 15 tone de deşeuri constând în îmbrăcăminte şi materiale textile provenite de la o societate comercială din Austria. Acestea urmau să fie descărcate la o firmă din România.
La PTF Borş II, au fost verificate alte două transporturi, cu un total de 11 tone de deşeuri, constând în anvelope, piese de mobilier, panouri solar şi electrocasnice. Şoferii sunt tot români şi au adus încărcăturile din Germania şi Italia.
„Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu Bihor şi Arad, stabilind faptul că cei trei şoferi nu deţin documente complete necesare importului de deşeuri", a informat, duminică, Poliţia de Frontieră Arad.
Autorităţile au dispus ca deşeurile să fie returnate în cele trei ţări din care au fost aduse.