MENIU

Augustin Lazăr: Nu am fost ofițer, subofițer sau agent al fostei securități!

Augustin Lazar

Augustin Lazăr, anunț bombă în scandalul momentului. Ce spune Procurorul General al României despre acuzațiile aduse că 

Augustin Lazăr, procurorul general al României, face declaraţii în scandalul momentului:

”Astăzi doresc să clarific câteva aspecte ale carierei mele de procurori. Consider că am această datorie publică.

În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atibuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete care să mă decredibilizeze.

Nu sunt ofițer, subofițer sau agent al fostei securități sau al vreunui serviciu secret”, a afirmat Augustin Lazăr.

Acesta a mai spus că nu are nicio emoție în ceea ce privește verificările CNSAS.

Procurorul general al României a mai precizat că în timpul armatei a fost genist la Timișoara. Conform lui, informațiile au fost prezentate într-un mod tendențios.

Aceste atacuri nefondante sunt în mod evident determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat pentru funcția de Procuror General”, a completat Lazăr.

”Nu am avut nicio funcție de conducere. Revoluția din '89 m-a prins ca procuror criminalist pentru fapte comise cu violență. Nu am instrumentat dosare privind fapte împotriva regimului comunist. Episodul care mi se impută a fost prezentat tendențios”, completează Procurorul General.

Conform acestuia, atribuția acelei comisii nu era să dispună punerea în libertate a acelor condamnați. ”Comisia verifica doar criteriile tehnice”, a mai spus Augustin Lazăr.

Lazăr, întrebat dacă demisionează: Credeți că ar fi în interesul societății?

Procurorul General al României, Augustin Lazăr spune că nu ar fi în interesul societății să demisioneze.

Întrebat dacă va face un pas înapoi, Augustin Lazăr a răspuns: ”Credeți că ar fi în interesul societății? Care este rolul Ministerului Public? Nu cumva să apere interesul societății.

În ceea ce privește candidatura pentru al doilea mandat, Procurorul General a afirmat: ”M-am înscris știind că am avut niște realizări. Nu ar fi bine ca realizările să continue?”.

”Nu am niciun grad și nicio calitate și aceasta s-a verificat de foarte multe ori”, a completat Augustin Lazăr.

”Nu am nimic de ascuns. În toată cariera mea nu am făcut nicio pasiune dintr-o problemă profesională sau din disputa cu cineva”, spune procurorul general.

”Acum am aflat dintr-un interviu al dlui Filipescu că erau 30 de deținuți pentru infracțiuni contra securității statului. Aceștia erau cazați într-o zonă fără acces în penitenciar, se știa că sunt monitorizați de Securitate, de militarii care erau cu regulile lor și noi nu aveam calitatea să interferăm și nici să le verificăm conduita”, a mai spus acesta, adăugând că a aflat abia acum că corespondența acelor condamnați era foarte bine cenzurată

”În rest, participarea la comisia de liberări condiționate era o activitate suplimentară. Activitatea mea de procuror criminalist este transparentă. - Era o atribuție de serviciu pe care trebuia să o îndeplinesc - dacă nu mergeam la comisia de liberări aș fi afectat drepturile celor care trebuiau puși în libertate. Faptul că participam la ședințele comisiei de liberări condiționate era public și era trecut în fișa postului”, a mai spus Augustin Lazăr.

Lazăr a respins, vineri, afirmaţiile că ar fi sancţionat disciplinar un deţinut politic de la Penitenciarul Aiud şi susţine că este este victima unei campanii de discreditare, în care oameni nevinovaţi, victime ale regimuului comunist, sunt manipulaţi fără scrupule. 

Unii social-democrați au exploatat articolul din presă și l-au numit pe Augustin Lazăr "torționar", iar șeful Senatului i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l demită din acest motiv. 

Membru CNSAS: Noua reverificare a lui Lazăr nu va duce la nimic

Ulterior, istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS, a declarat că deținutul fusese torturat de un alt Lazăr, locotenent colonelul Lazăr Gheorghe. 

Augustin Lazăr neagă noile acuzaţii că ar fi sancţionat deţinuţi politici

Comunicatul de vineri al lui Augustin Lazăr vine ca urmare a faptului că într-o emisiune la Antena 3 a fost prezentat cazul unui alt deţinut politic de la Penitenciarul Aiud care ar fi avut de suferit din cauza deciziilor lui Augustin Lazăr, ca membru în comis de eliberări condiţionate.

"Resping orice afirmaţii potrivit cărora, în calitate de procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud, aş fi dispus sancţionarea disciplinară a vreunei persoane condamnată penal, deţinută în penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau în orice altă modalitate. Sancţionarea disciplinară (..) se realiza exclusiv de către administraţia penitenciarului(...). Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foşti deţinuţi politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acţiuni se urmăreşte influenţarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a transmis Lazăr într-un mesaj postat pe reţelel de socializare.

Augustin Lazăr a invocat şi decizia prin care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că nu a colaborat cu Securitatea, poliţia politică comunistă.

"Noţiunile de lucrător al Securităţii şi colaborator al Securităţii sunt clar definite în art. 2 lit. a) şi b) teza I şi teza finală din OUG nr. 24/2008, ceea ce presupune: calitatea de ofiţer sau subofiţer al Securităţii sau Miliţiei, cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit care a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau îngrădit drepturile fundamentale. Adică trei condiţii cumulative: apartenenţă instituţională (Securitate sau Miliţie); o anumită calitate (ofiţer, subofiţer sau ofiţer acoperit) şi anumite activităţi de suprimare/îngrădire a drepturilor fundamentale. Calitatea de colaborator o poate avea orice persoană care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor", precizează Lazăr. 

Mai multe articole despre:
declaraţii CNSAS procuror general Augustin Lazăr