Avertismentul medicilor la începutul anului şcolar. Afecţiunea care face ravagii printre copii
"Părinţi, pregătiţi-vă de boala „gură-mână-picior“!", este avertismentul lansat de medici. Iată care sunt simptomele şi tratamentul.
Medicii pediatri se aşteaptă ca, în perioada următoare, odată cu intrarea copiilor în colectivităţi, să apară cazuri de boală gură-mână-picior, afecţiune virală care se caracterizează prin apariţia unor leziuni ulceroase la nivelul gurii, precum şi leziuni ulceroase la nivelul mâinilor şi picioarelor.
Specialiştii recomandă părinţilor să aibă în vedere câteva măsuri generale de prevenire, cum ar fi igiena mâinilor, precum şi evitarea locurilor aglomerate şi a contactului cu persoane bolnave.
"Pentru că boala este una virală, care se transmite de la un copil bolnav la cel sănătos, principala măsură este igiena mâinilor: toţi copiii care vin de la joacă să se spele pe mâini, să evite spaţiile de joacă aglomerate, fiind locul unde ei interacţionează foarte strâns, precum şi evitarea contactului cu persoane bolnave. Odată declanşată boala, ar trebui să nu mai iasă din casă, pentru că prezintă febră, stare generală alterată, ulterior şi deshidratare", a precizat dr. Maricel Burlacu, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Pediatrie III de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, citat de ziaruldeiasi.ro.
O infecție frecventă la copiii mici, dar și la școlari, afecțiunea gură-mână-picior este uneori diagnosticată ca simplu roșu în gât, herpangina, amigdalită pultacee sau varicelă, pentru că, în unele cazuri, în primele două zile se manifestă doar prin febră și roșu în gât.
Apoi, apar și pete roșii în jurul gurii, pe limbă și în cerul gurii, pe palme și tălpi, între degete, mai rar în zona abdomenului inferior. Spre deosebire de varicelă, aceste pete, care se transformă în bășici la 2-3 zile de la apariție, nu provoacă mâncărimi și nu lasă semne, dar sunt extrem de dureroase. Din acest motiv, pentru copil este dificil să mănânce, rareori chiar și să bea, ajungându-se la deshidratare.
Din ce cauză apare această boală
Cauza acestei afecţiuni este virusul Coxsackie A16 care aparține enterovirusurilor, ușor de transmis de la un bolnav la un copil sănătos atât pe cale orală, prin strănut, tuse, cât și prin atingerea obiectelor contaminate prin secreții nazale, salivă, fecale, notează clicksanatate.ro.
Odată pătruns în organism, virusul se multiplică la nivelul intestinului. După o perioadă de incubație de până la o săptămână, apar și primele simptome: febră, durere și roșu în gât, dureri de cap, stare generală proastă, iritabilitate, inapetență, precum și erupții pe piele care evoluează către vezicule cu lichid, dureroase și usturătoare după ce supurează.
Ele se usucă și dispar în circa o săptămână de la apariție. Din acel moment, copilul poate fi scos la plimbare, deoarece nu mai este contagios. Totuși, este bine să fie evitate zonele aglomerate și parcurile, pentru că are încă o imunitate scăzută.
Boala gură-mână-picior este o infecție virală, de aceea, nu este indicat tratamentul cu antibiotic decât în situația în care leziunile provocate de boală se suprainfectează. Este recomandată izolarea la domiciliu, fiind vorba despre o boală contagioasă. De asemenea, se administrează siropuri cu paracetamol și ibuprofen pentru combaterea febrei.
Durerile sunt alinate cu ajutorul unui spray antiinflamator și a unor geluri sau soluții bucale pe bază de glicerină, stamicin, anestezină ori lidocaină. Copilul nu trebuie forțat să mănânce, însă e nevoie de o cât mai bună hidratare.
Cu cât este mai mică vârsta copilului, cu atât e mai mare riscul deshidratării rapide din cauza bășicilor dureroase din guriță care îl împiedică să se hrănească.