MENIU

Atenţie la viespi! Sunt din ce în ce mai agresive. Ce trebuie să faci dacă te înţeapă o viespe?

<p>Atenţie la viespii şi albine! Din ce &icirc;n ce mai mulţi rom&acirc;ni au ajuns la spital cu reacţii alergice</p>

În ultima perioadă, tot mai multe persoane au fost atacate de viespi. Specialiştii spun că insectele au devenit mai agresive din cauza secetei şi caniculei.

Pentru majoritatea oamenilor, înţepăturile de viespe sunt mai mult foarte dureroase decât periculoase. Ele produc o durere ascuţită, urmată de umflarea şi înroşirea zonei înţepate şi sensibilitate crescută a pielii.

„Dacă se identifică insecta ca fiind viespe, iar aceasta şi-a lăsat acul în piele, se încearcă extragerea cât mai rapidă a acului din zona respectivă. Apoi se dezinfectează zona cu apă oxigenată sau spirt, ori dacă acestea nu sunt disponibile, pur şi simplu cu apă şi săpun. După aceea, foarte important este să se aplice gheaţă pe locul înţepăturii”, recomandă dr. Rosana Turcu, medic la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.

Ca tratament general, se administrează un medicament antihistaminic, iar local se aplică un gel cu antihistaminic.

În cazul persoanelor care se ştiu cu alergie la venin, dr. Rosana Turcu subliniază că acestea sau cei apropiaţi trebuie să sune imediat la 112 pentru a fi transportaţi la spital.

„Dacă apar semne de gravitate, cum ar dificultăţile la respiraţie, umflarea feţei, limbii sau a gurii, pentru că sunt cazuri în care înţepătura este în gură sau în gât (pacientul a muşcat dintr-o felie de pepene, de exemplu), atunci se apelează de urgenţă 112 în vederea transportului la spital”, avertizează dr. Rosana Turcu, citată de Adevărul.

Umflarea feţei şi a gâtului sunt semne de şoc anafilactic, caz în care se impune intervenţia medicală de urgenţă. Înţepăturile multiple pot genera, de asemenea, o reacţie gravă, motiv pentru care victima necesită prezentarea la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Cel mai bun sfat este să fim atenţi în locurile preferate de viespi şi să nu le deranjăm. Ele se ascund frecvent în arbuşti, în trunchiurile copacilor, la acoperişuri, în podurile caselor, dar îşi fac cuib şi în pământ.

Viespea este o insectă foarte agresivă. Dacă este deranjată de om, ea atacă şi poate înţepa în mai multe reprize, pentru că, spre deosebire de albină, viespea nu îşi pierde acul de la prima înţepătură şi poate injecta de mai multe ori venin. Viespile detectează zahărul şi carnea, motiv pentru care roiesc în jurul nostru atunci când suntem la terasă sau la grătar.

Ele se aşază cu predilecţie şi pe fructe sau intră fără ezitare în paharele cu suc, vin, bere. În aceste situaţii există riscul major de a fi înghiţite şi a provoca înţepături în gură şi în gât.