MENIU

Atenţie! Intoxicaţia care face ravagii în această perioadă în România: te poate ucide!

Nu este de glumit. Acum, în plină toamnă, când se culeg viile şi se face vinul, puţini oameni ştiu la ce pericole se expun dacă beau mult must. Fermentaţia vinului duce, numai în Iaşi, la peste 25 de cazuri de intoxicaţie cu gaze de fermentaţie în fiecare an, din care cel puţin cinci come şi trei decese.

"Pentru a nu vă intoxica, trebuie să nu intraţi în încăperi în care fierbe vinul dacă aceste încăperi nu au o ventilaţie corespunzătoare. De asemenea, nu intraţi nepregătit în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră”, spune conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgenţe din Iaşi. Gravitatea intoxicaţiei cu gaze de fermentaţie ale vinului depinde atât de starea organismului dumneavoastră, cât şi de durata sau intensitatea expunerii. Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă şi deces.

Patru măsuri de precauţie

1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice, aşa că evitaţi să intraţi în încăperile în care fermentează vinul sau nu intraţi neînsoţit.
2. Dacă totuşi intraţi singur, anuntaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
3. Înainte de a intra, asiguraţi ventilaţia corespunzătoare.
4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

Ucişi de tulburel

„Anul trecut, în această perioadă, în doar câteva zile, în Moldova, 10 persoane au fost afectate de fireberea mustului. Trei au murit, iar alte șapte au necesitat tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă. Ultimele victime au fost din Cucuteni: o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată, iar soţul său, în vârstă de 81 de ani, a necesitat asistenţă medicală de urgenţă. Primul deces cauzat de tulburel a fost la Bacău, un pacient de 26 de ani din Zapodia, iar alte două persoane intoxicate, în vârstă de 45 şi 65 de ani, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a a verifica cum fierbe tulburelul. În doar o oră, alte două persoane au fost victimele intoxicaţiilor cu gaze de fermentaţie la Vaslui”, afirmă conf. dr. Tudor Ciuhodaru.

sursa

Mai multe articole despre:
must intoxicaţie cu must intoxicaţie cu vin