Atac armat la Munchen. Cine este AUTORUL şi cum a acţionat
Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morți, este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat, sâmbătă, șeful poliției locale, scrie AFP. A fost al treilea act major de violenţă împotriva civililor în Europa de Vest, în doar opt zile. Potrivit MAE, printre victime nu se află cetăţeni români, conform informaţiilor centralizate până la această oră, dar şapte cetățeni străini - trei kosovari, trei turci și un grec - se numără printre cele nouă persoane ucise. Precedentele atacuri, din Franţa şi Germania, au fost revendicate de Statul Islamic. Între timp, la Munchen, situaţia revine, treptat, la normal.
Cancelarul german Angela Merkel a promis că se vor afla exact motivele care l-au făcut pe tânărul germano-iranian să ucidă nouă persoane la Munchen.
TEROARE în Munchen. Angela Merkel, prima declaraţie după atac. Reacţia, TRANŞANTĂ
UPDATE: Potrivit MAE, situația a revenit la normal în Munchen, restricțiile de circulație fiind înlăturate.
Atac Munchen. Poliţie: Nu există legătură între atacator și ISIS sau refugiați. Prima ipoteză, ŞOC
Situația a revenit la normal în Munchen, după atentatul din Centrul Comercial Olympia, și nu mai sunt restricții de circulație, dar se recomandă respectarea indicațiilor și avertismentelor emise de autoritățile locale, informează, sâmbătă, Ministerul român al Afacerilor Externe, într-o alertă de călătorie.
Şeful diplomației de la Ankara: 3 cetățeni turci, între cei uciși în atacul de la Munchen
"Având în vedere evenimentele petrecute în ultima perioadă în landul bavarez, se recomandă cetățenilor români să respecte indicațiile și avertismentele emise de autoritățile locale, să se informeze, în timp real, cu privire la evoluția situației și de a rămâne extrem de precauți și vigilenți, pe durata deplasărilor prin locurile aglomerate", precizează Ministerul de Externe român.
MAE recomandă consultarea site-ului instituției și reamintește că cetățenii români care merg în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" cu informații și sfaturi de călătorie.
"Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen", care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia "de multă vreme" în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae, în cursul unei conferințe de presă, conform agerpres.ro.
"Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute", a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.
ATAC ARMAT MUNCHEN. Desfăşurarea evenimentelor, pas cu pas
Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă.
Atac armat la Munchen. Momentul șocant în care atacatorul deschide focul în plină stradă. VIDEO - ATENŢIE, imaginile vă pot afecta emoţional!
O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.
ATAC MUNCHEN. Cine a chemat oamenii la fast-food, pentru meniuri gratuite, chiar înainte de atac?
Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. "S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele", a afirmat Hubertus Andrae.
Cancelarul Angela Merkel a convocat, pentru astăzi, Consiliul pentru Securitate Naţională.
Ministerul român de Externe, precizări de presă referitoare la atacul produs în Munchen
Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, a demarat procedurile specifice de verificare dacă printre persoanele afectate sunt şi cetăţeni români. Astfel, conform datelor obţinute, până la acest moment, printre victime nu se află cetăţeni români.
Întregul personal român din cadrul Consulatului General al României la Munchen a fost activat pentru a oferi sprijin în caz de necesitate. De asemenea, o echipă consulară de la Consulatul General de la Bonn a fost mobilizată pentru a se deplasa la Munchen dacă situaţia o impunea.
Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, au fost puse la dispoziţia acestora numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.
Astfel, la nivelul Centrului de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS), activ în regim permanent 24/24, au fost preluate 12 apeluri telefonice.
Cetățenii români aflați în Munchen continuă să aibă la dispoziție numerele de telefon sus-menţionate, operate în regim de permanență de Centrul de Contact și Suport. Totodată, cetățenii români aflați în străinătate pot să semnaleze orice situație deosebită și pe adresa de email callcenter@mae.ro.
Situația continuă să fie monitorizată atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât şi la nivelul Consulatului General al României la Munchen.