ATENȚIE! De ce trebuie să te ferești atunci când îți faci un IMPLANT!
Astăzi, tot mai multe persoane apelează la tratamentul cu implanuturi dentare, atunci când nu mai au alte soluții în ceea ce privește sănătatea dințiilor. Dr. Anca Vereanu, medic primar stomatolog și specialist în implantologie ne oferă câteva sfaturi importante în acest sens.
“Un implant este de fapt un surub care se introduce in os, pe locul unde a fost un dinte, avand rolul pe care l-a avut de fapt radacina acelui dinte- de sustinere a unei coroane dentare. Pornind de la aceasta definitie reiese clar un lucru: ca implanturile trebuie inserate cat se poate pe locurile unor fosti dinti, acest lucru fiind obligatoriu pentru realizarea unei lucrari protetice cat mai aproape de ceea ce a avut pacientul de la natura”, povestește Dr. Anca Vereanu.
Succesul tratamentului prin implanturi este conditionat de:
1- Experienta doctorului, care trebuie sa aiba cunostinte avansate de protetica dentara, ocluzologie dar in special de chirurgie orala. Mult timp s-a considerat ca implantologia este o specialitate eminamente chirurgicala si de aceea se credea ca cei mai buni implantologi ar fi chirurgii maxilo faciali care au o experienta net superioara dentistilor in chirurgie. Apoi s-a revenit asupra acestei teorii si s-a considerat ca numai cunostintele de chirurgie nu sunt suficiente pentru o terapie de succes si ca este necesar ca medicul specialist in implantologie sa detina experienta in protetica dentara, adica pe intelesul pacientilor, trebuie sa stie protetica dar si sa stie sa opereze. Adica este un medic mai complex.
2- Un alt aspect foarte important este aprecierea numarului implanturilor necesare executarii unei lucrari durabile. In calcularea numarului implanturilor necesare intervin cunostinte de fizica, mai exact de mecanica ale doctorului. Daca consideram ca implantul este un stalp introdus in os, pe care punem un dinte, pentru a servi in procesul de masticatie (mestecarea alimentelor ), atunci trebuie sa se faca un calcul al fortelor ce se distribuie prin aceste implanturi, cu rol de radacina, oaselor maxilare. Cu cat numarul de implanturi pe suprafata este mai mare cu atat fortele se vor distribui mai uniform in os si rezistenta lucrarii va creste. Adica va fi durabila mai multi ani.
Calitatea implanturilor este deosebit de importanta. Exista implanturi chinezesti, romanesti, italiene, americane si germane. Calitatea unui implant consta in materialul din care este facut, designul implantului si rezistenta mecanica a componentelor sale care trebuie sa reziste peste 15-20 ani. Cu cat sunt mai slabe calitativ, sunt mai ieftine.
Atentie la preturile foarte mici si la ofertele atractive. In spatele lor se pot ascunde ratiuni de marketing si vanzare, care n-au ce cauta in medicina de calitate si pot ascunde medici neexperimentati care nu au destui pacienti dar si implanturi de calitate inferioara care nu vor tine prea mult. Atunci cand optati pentru tratamentul cu implanturi dentare nu alegeti imediat prima oferta pe care o gasiti pe net sau pe afisele de pe blocuri ci interesati-va mai mult, cereti mai multe opinii si in primul rand cereti recomandari. Cele mai renumite marci de implanturi vin din SUA, Germania, Suedia, Elvetia. Sunt pe piata prea multe marci ieftine si din pacate proaste care nu vor avea viata lunga. Suntem o tara in care, din pacate intra foarte usor produsele contrafacute, copiate care arata la fel, dar care nu au calitate.
3- Succesul tratamentului prin implanturi este conditionat si de comunicarea intre doctor si pacient. Toate aceste aspecte trebuie clarificate pacientilor pentru ca ei sa poata intelege complexitatea acestor tratamente si sa poata opta in deplina cunostinta de cauza asupra modalitatii de tratament pe care o doresc si pe care si-o permit financiar.”