MENIU

ATACATORII de la CHARLIE HEBDO, încă ÎN LIBERTATE. VÂNĂTOAREA de terorişti, UN EŞEC

Atac armat

CHARLIE HEBDO. Operaţiune de amploare a trupelor speciale franceze, care încearcă să-i prindă pe cei doi suspecţi, autori ai atentatului de miercuri, de la Paris. Bărbaţii, doi fraţi de origine algeriană, în vârstă de 32, respectiv 34 de ani, ar fi fost reperaţi într-o localitate aflată la 85 de kilometri nord de Paris. Trupele speciale au trecut la verificarea fiecărui imobil. Autorităţile franceze au întărit controlul şi la punctele de intrare în capitală. 90 de martori sunt audiaţi în acest caz. UPDATE: Operaţiunea care avea loc în apropierea localităţii Longpont s-ar fi încheiat, scrie presa franceză. 30 de vehicule aparţinând forţelor de securitate au fost văzute de jurnalişti părăsind zona, dar rezultatul căutărilor nu se cunoaşte încă. De altfel, au apărut neconcordanţe cu privire la firul evenimentelor de azi, dar oficialii de la Paris păstrează tăcerea.

UPDATE 23.29: Căutarea teroriștilor continuă și în cursul acestei nopți, fiind utilizate cinci elicoptere pentru găsirea făptașilor atentatului de la Charlie Hebdo, transmite AFP, citată de Realitatea TV. Suspecții se aflau și în vizorul SUA.

UPDATE 22:30: Operaţiunea din Longpont pare să se apropie de final, transmite corespondentul Le Figaro. Potrivit acestuia, cele circa 30 de vehicule ale forţelor de ordine care au venit în Longpont la începutul serii par pe punctul de a părăsi localitatea.

UPDATE 22.10: Au aparut primele imagini de la operatiunile politiei in Longpont, filmate cel mai probabil cu un telefon mobil, potrivit HotNews.ro.


UPDATE 22.00: Luminile Turnului Eiffel au fost stinse, in semn de omagiu fata de victimele atentatului.

UPDATE 20.49: Zeci de masini de Politie au ajuns in zona localitatii Longport, potrivit Le Monde, informează HotNews.ro.

UPDATE 20.45: Corespondentul Daily Telegraph, de la fata locului:

"Daca suspectii sunt intr-adevar in padure, este foarte probabil ca politia sa nu ii gaseasca in cursul noptii. Padurea, care se intinde kilometri intregi pe ambele laturi ale drumului N2 ce duce de la Paris la granita belgiana, a fost acoperita de intuneric, intr-o noapte fara luna"

UPDATE 20.10: Ministrul de Interne francez a anunțat că nouă persoane sunt arestate, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 20.04: Said Kouachi a fost recunoscut drept unul dintre agresorii de la Charlie Hebdo, pornind de la fotografia sa, a afirmat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Monde, informează HotNews.ro.

UPDATE 19.57: La Corcy, unde sunt concentrate cautarile, sunt 9 grade Celsius, cu o minima de 5 grade la noapte. Maine sunt prognozate 13 grade, posibil sa ploua in zona (sursa: Yahoo Weather), informează HotNews.ro.

UPDATE 19.55: Reporterul Le Monde la fata locului transmite ca ziaristii au fost indepartati de fortele de ordine, iar in zona au venit intariri numeroase. Tensiunea creste in zona unde se fac cautari, informează HotNews.ro.

UPDATE 19.10: Cautarile continua la Longpont si Corcy. Potrivit corespondentului Le Figaro, fortele de securitate continua sa cerceteze localitatile Longpont si Corcy, unde sunt prezente in numar mare si merg fin casa in casa. Toti locuitorii sunt in casele lor, localitatea pare parasita, informează HotNews.ro.

UPDATE 18.35: In cursul zilei de joi forte impresionante au cautat cei doi suspecti, ofiteri inarmati mergand din casa in casa si verificand localitatile din regiunea Aisne. Imagini sugestive publicate pe Twitter:


UPDATE 17.45: Potrivit ziaristului Le Figaro Edouard de Mareschal, drumul D17 este blocat pe directia localitatii Longpont. Un sofer care a fost martor a relatat că mai multe locuinte au fost perchezitionate in acest oras si cautarile continua in localitatea vecina Corcy (Aisne). Fortele de ordine sunt puternic inarmate, informează HotNews.ro.

(sursa: Twitter)

UPDATE 17.30: Autoritatile au ridicat nivelul de alerta in regiunea din nordul Frantei, unde au fost reperati cei doi suspecti la gradul maxim, informează AFP, citată de HotNews.ro. 

UPDATE 17.00: Potrivit Le Figaro, fortele de ordine au fost dispuse pe o zona extinsa de cautari (20 km pe 15 km), in jurul localitatii Crépy-en-Valois. RAID se afla la nordul acestei zone iar GIGN la sud, potrivit HotNews.ro.

( sursa:Twitter)

(sursa: Twitter)


UPDATE 16.30: Cei doi barbati inarmati ar putea fi in padurea de langa Villers-Cotterets. Fotograful Daily Telegraph, Heathcliffe O'Malley, care se afla pe drumul N2, in apropiere de satul Longpont, a discutat cu un barbat care l-a avertizat sa paraseasca un restaurant local, deoarece urmeaza sa soseasca politia, informează HotNews.ro.

Proprietarul restaurantului a afirmat ca i s-a spus ca "doi barbati inarmati se afla in padure".

UPDATE 15.50:
Fostul avocat al unuia dintre suspecti ii cere sa se predea. Capitala Franței este protejată de peste 350 de militari. 

"Nu am decat un singur sfat sa-i dau dl Kouachi, sa se predea la politie", a spus fostul sau avocat, Vincent Ollivier, invitat la BFMTV, "astfel incat sa se poata face lumina in aceasta afacere. Daca se va dovedi ca nu a comis faptele care ii sunt reprosate, ar putea aduce elemente care sa-l disculpe", potrivit HotNews.ro.

UPDATE 15.50: Poliția a găsit în mașina abandonată a celor doi, steaguri islamiste dar și cocktail-uri Moltov.

UPDATE 15:20: Cei doi atacatori au fost încercuiți de trupele speciale, după ce s-au baricadat într-o casă. 

Două elicoptere Puma pentru transportul trupelor survolează în prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, după ce suspecţii în cazul atentatului de la redcaţia Charlie Hebdo au fost reperaţi la Villers-Cotterêts în cursul dimineţii.

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe străzile din localitate.

PRIMELE IMAGINI cu unul dintre suspecţii în cazul ATACULUI DE LA CHARLIE HEBDO

UPDATE 15.00.  Le Figaro scrie că cei doi suspecți au fost depistați în zona Villers-Cotterêts, la 50 de km de Paris, aceștia abandonându-și mașina cu care se deplasau. 

UPDATE 14.00: Administratorul unei benzinării "i-a recunoscut oficial pe cei doi bărbaţi suspectaţi că au participat la atentatul de la Charlie Hebdo", a explicat o sursă apropiată anchetei, în timp ce Le Point scrie că suspecţii ar fi încercat să jefuiască benzinăria. "Cei doi bărbaţi poartă cagule şi par a avea arme Kalaşnikov şi lansatoare de rachete", a confirmat o altă sursă. 

Martorii oculari scriu pe Twitter că numeroase forţe ale jandarmeriei se află în apropiere de Vauciennes, unde circulaţia a fost oprită.

OMAGIU adus CHARLIE HEBDO. CEA mai EMOȚIONANTĂ FOTOGRAFIE

UPDATE 12.40: Potrivit Le Parisien, doi bărbaţi au fost reperaţi în cursul dimineţii pe RN 2 la Villers-Cotterêts (Aisne). Cei doi suspecţi circulau într-o maşină Renault Clio albă, cu plăcuţe de înmatriculare ascunse.

Cei doi bărbaţi purtau cagule şi erau puternic înarmaţi. 

Suspecţii se îndreaptă înspre Paris şi corespund semnalmentelor celor doi fraţi căutaţi de poliţie pentru atacul asupra săptămânalului francez.

UPDATE 12.00: Mai multe locuri de cult musulmane au fost ţinta unor atacuri începând de miercuri seara, în Franţa, au anunţat joi surse judiciare, citate de AFP.

UPDATE 11.55: Poliţista împuşcată în atacul de joi dimineaţă A MURIT.

O nouă ediţie a săptămânalului francez Charlie Hebdo va apărea miercurea viitoare: ”Vom continua”

UPDATE 11.45: Atentatul de miercuri de la Paris, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 12 persoane, a fost foarte bine planificat şi realizat de militanţi bine instruiţi, spun experţii în combaterea terorismului.

"Au efectuat operaţiunea într-un mod foarte calm, controlat", a declarat Richard Clarke, fostul consilier pentru combaterea terorismului al Casei Albe şi, în prezent, consultant al ABC News, potrivit ziare.com.

"Ei par să fie displicinaţi în privinţa focurilor de armă, nu trag peste tot", a adăugat Clarke, menţionând că atacatorii păreau că ştiu exact ceea ce fac, totul fiind realizat ca o operaţiune militară.

UPDATE 11.35: Autorul incidentului armat care a vizat poliţişti municipali, joi dimineaţă, la sud de Paris, şi care s-a soldat cu doi răniţi, dintre care o poliţistă aflată în stare critică, a reuşit să fugă şi este dat în urmărire, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

"Procurorul Republicii va declanşa acţiunea publică astfel încât autorul acestei crime să fie imediat identificat şi să poată fi arestat", a declarat ministrul, care s-a deplasat la Montrouge, în suburbia pariziană, unde s-a desfăşurat incidentul armat.

UPDATE 11.20. O explozie de origine criminală a avut loc joi dimineaţa, în jurul orei 05.00 GMT (07.00 ora României), în faţa unui restaurant ce vinde kebab, situat în apropierea unei moschei din Villefranche-sur-Saône, în zonacentral-estică a Franţei, au anunţat autorităţile. Explozia nu s-a soldat cu răniţi, scrie Mediafax.

"Este un act criminal", a declarat o sursă din cadrul prefecturii pentru AFP. Ancheta a fost încredinţată poliţiei judiciare. Parchetul din Villefranche-sur-Saône ar urma să organizeze o conferinţă de presă în cursul zilei.

UPDATE 11.00: O explozie a avut loc într-un restaurant din estul Franţei. Restaurantul e situat lângă o moschee.

UPDATE 10.30: Un suspect a fost reţinut, iar poliţista rănită este în stare critică.

UPDATE: Doi poliţişti au fost vizaţi de un nou incident armat care a avut loc joi dimineaţa, la Montrouge, în regiunea pariziană, iar unul dintre ei este grav rănit, relatează presa franceză. Schimbul de focuri a izbucnit cu puţin timp înainte de ora 08.00 (09.00 ora României) la Montrouge, la sud de Paris.

Potrivit Europe 1, cei doi agresori, înarmaţi cu arme Kalaşnikov, au deschis focul asupra unei poliţiste municipale. Rănită la spate, femeia este în stare critică. În jurul orei 09.00 (10.00 ora României), pompierii încercau să o resusciteze. Un al doilea poliţist se afla alături de ea, dar nu a fost lovit. Anterior, o sursă din cadrul poliţiei, citată de TF1, afirma că doi poliţişti municipali "sunt la pământ".

Nou ATAC ARMAT LA PARIS. DOI POLIȚIȘTI AU FOST RĂNIȚI

ATACUL ARMAT din Paris. "Au fost mai multe reţineri în această noapte, sunt arestări preventive", a declarat premierul pentru postul de radio RTL, refuzând să ofere detalii, în timp ce a fost întrebat cu insistenţă dacă este vorba despre doi sau trei indivizi arestaţi.

ATACUL ARMAT din Paris: Filmul evenimentelor

Preşedintele Hollande a convocat, în această dimineaţă, şedinţă de urgenţă. Vor participa toţi miniştrii dar şi fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. Între timp, poliţiştii francezi sunt pe urmele suspecţilor în cazul masacrului din redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Le Point: PRIMELE INFORMAŢII despre SUSPECŢII ATENTATULUI de la Paris. Au fost LOCALIZAŢI

ATACUL ARMAT din Paris. Este vorba de doi cetăţeni francezi de origine algeriană, Chérif si Said Kouachi, cu vârste de 32 respectiv 34 de ani. Cei doi sunt "susceptibili de a fi inarmaţi şi periculoşi", a avertizat Poliţia din Paris, precizand ca ei "fac obiectul unor mandate de urmărire".

Cel de-al treilea suspect, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, care i-ar fi ajutat pe terorişti să fugă de la locul tragediei, s-a predat după ce a văzut că numele său circulă pe reţelele de socializare.

ATACUL ARMAT din Paris. Între timp, presa franceză scrie că presupuşii autori ai masacrului în care şi-au pierdut viaţa opt jurnalişti, alţi doi angajaţi şi doi poliţişti, erau cunoscuţi de serviciile de informaţii de la Paris. În vara anului trecut s-au întors în ţară după o călătorie în Siria, iar unul dintre ei a ispăşit deja trei ani de închisoare pentru acuzaţii de terorism.

În Franţa astăzi este zi de doliu naţional. Un moment de reculegere în memoria victimelor celui mai grav atentat din ultimii 50 de ani în Franţa este anunţat la ora locală 14.

IMAGINI DRAMATICE de la locul atacului armat din Paris