Asociația medicilor din ambulator: „Vaccinarea anti-Covid este mult prea importantă pentru a fi tratată heirupist”
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator i-a solicitat ministrului Sănătăţii o practică unitară privind campania de vaccinare voluntară împotriva SARS-CoV-2 a personalului medical şi auxiliar din unităţile sanitare.
Reprezentanții asociației susţin că această acţiune este „mult prea importantă" pentru a fi tratată heirupist”.
Cei de la asociație spun că anunţul despre vaccinare s-a făcut prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, dar maniera a fost neunitară. Au existat judeţe în care nu s-a făcut anunţul sau s-a făcut trunchiat, doar către o parte a medicilor de familie, ceilalţi furnizori fiind complet uitaţi (vezi Bucureşti, Ilfov, Prahova, etc).
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator susţine că termenul de trimitere al catagrafiilor a fost complet nerealist, adresa fiind trimisă pe 16 noiembrie după-amiaza cu termen de răspuns 17 noiembrie, ora 12,00 (DSPMB), în condiţiile în care nu au fost anunţaţi toţi furnizorii de servicii medicale.
„Considerăm că acţiunea de vaccinare a personalului medical împotriva SARS-COV2 este mult prea importantă pentru a fi tratată în acest mod heirupist, fiind necesară o abordare mult mai aplicată pentru a obţine rezultatele dorite. Vă solicităm elaborarea unei practici unitare la nivelul ţării care să poată garanta atât eficienţa măsurii, cât şi transparenţa acesteia”, transmite asociaţia.
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator a formulat câteva propuneri, pe care le consideră esenţiale pentru succesul campaniei de vaccinare: stabilirea unui termen realist pentru colectarea datelor (de exemplu, 30 noiembrie); crearea la nivelul fiecărei DSP a unei adrese de mail dedicate, afişată la loc vizibil pe site-ul acestora, preferabil pe homepage, eventual cu link, şi pe pagina www.ms.ro; afişarea pe site-urile DSP a formularelor de catagrafie, cu menţionarea expresă în acestea a celor care refuză vaccinarea.
Cei din asociație solicită aceste lucruri deoarece este evident, spun reprezentanții, că la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică nu există baze de date actualizate cu datele de contact ale tuturor furnizorilor de servicii de sănătate din judeţele respective, deşi la nivelul RUCM ar trebui să fie înregistraţi cu toţii.