ARMATA, mobilizată pentru a rezolva problema carburanților din Marea Britanie
Criza de combustibil din Marea Britanie riscă să se prelungească. Șoferii din cadrul armatei britanice vor începe să conducă camioanele cisternă pentru a putea fi umplute rezervoarele benzinăriilor, în condiţiile în care automobiliştii au fost nevoiţi să se aşeze pentru încă o zi la cozi interminabile, în pofida asigurărilor venite de la premierul Boris Johnson că situaţia se îmbunătăţeşte.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Kwasi Kwarteng, a anunțat, astăzi, că 150 de soldaţi au fost mobilizaţi şi „în câteva zile” vor începe să conducă camioanele cisternă.
„Am decis să facem acest lucru şi cred că, în câteva zile, oamenii vor începe să vadă soldaţi la volanul camioanelor cisternă”, a afirmat Kwarteng, menționând că situaţia începe să se stabilizeze iar ţara va ieşi din această criză.
Reamintim că Marea Britanie a cerut, luni, armatei sale să fie pregătită să vină în ajutor în criza de combustibil din ţară, după un weekend în care britanicii îngrijoraţi s-au grăbit la benzinării, golind multe dintre acestea.
Penuria de benzină din Marea Britanie s-a agravat şi mai mult pe 27 septembrie, tot sub influenţa unor "cumpărături din panică" făcute de şoferii îngrijoraţi.
În toată ţara au putut fi văzute lângă pompele de benzină afişele pe care scria "Fără benzină" sau "Defect", aproximativ 30% din benzinăriile gigantului BP fiind afectate de lipsa de combustibil.
Media britanice au publicat videoclipuri cu şoferi nervoşi, scenele înfățișându-i aproape să se ia la bătaie lângă pompe, de teamă să nu rămână fără combustibil, iar acest lucru să-i împierdice să meargă la muncă.
Problema este mai mult decât serioasă. Organizaţiile medicale au tras un semnal de alarmă cu privire la dificultăţile îngrijitorilor de a se deplasa pentru a-şi vedea pacienţii, iar unele şcoli s-au gândit să revină la învăţământul online dacă problema persistă.
Potrivit PRA, una din asociaţiile distribuitorilor de carburanţi, până la două treimi din membrii săi (5.500 de benzinării independente dintr-un total de 8.000 de staţii din ţară), au rămas fără combustibil duminică, "celelalte fiind aproape pe zero". Asociaţia preciza însă că se aşteaptă la "o posibilă relaxare a cererii şi la o normalizare a stocurilor în zilele următoare".
Situaţia din Marea Britanie aminteşte de raţionalizarea benzinei în timpul crizei energetice din anii 1970 sau de un blocaj al rafinăriilor care a paralizat activitatea ţării mai multe săptămâni la începutul anilor 2000.