Liderul Hamas care a orchestrat atacul asupra Israelului a fost ucis! Final de drum și pentru mai mulți "teroriști" care încercau să se infiltreze dinspre Liban
Șeful Hamas care a orchestrat atacul cu rachete asupra Israelului ar fi fost ucis, transmite presa internațională. Între timp, Fâșia Gaza este, în prezent, cel mai fierbinte loc de pe planetă! Termenul de 24 de ore pentru evacuarea civililor din nordul teritoriului, dat de armata Israelului, a expirat în această dimineață, la ora 6.00, dar a fost ulterior prelungit până la ora 16.00! Trupele controlate de la Tel Aviv au intrat în fâșia Gaza, dar nu au înaintat, cel puțin pentru moment. Civilii încă au la dispoziție rute umanitare pe care israelienii au promis că nu le vor ataca.
Principală țintă a acestei operațiuni o reprezintă, spun Israelienii, tunelurile uriașe construite de-a lungul anilor la comanda grupării Hamas. Ce vedeți pe această hartă sunt doar cele care au fost până acum descoperite. În jur de 500 de kilometri de astfel de tuneluri fac legătura atât între puncte strategice din fâșia Gaza, cât și cu exteriorul, cu Israelul. Pe aici, militanții hamas se pot deplasa la adăpost de atacurile venite din Israel. Și, cel mai important, pot depozita și pot muta armament. De altfel, analiștii consideră că au jucat un rol-cheie în organizarea atacului de acum o săptămână.
Ca să înțelegem magnitudinea potențială a conflictului este util să ne uităm la forțele armate de ambele părți. Începem cu Israelul, care dispune de aproximativ 170.000 de soldați activi, pregătiți pentru luptă, dar și de alți 465.000 de rezerviști. În total, peste 630.000 de combatanți care, dacă situația o va cere, au pregătirea necesară pentru a duce un război. La capitolul armament, Israelul dispune de aproximativ 2000 de tancuri, 300 de lansatoare de rachete, și 600 de avioane de vânătoare.
Asta nu înseamnă, însă, că Hamas nu dispune de armele necesare pentru a cauza pagube uriașe. Dacă cel mai slab focos are o rază de acțiune de doar 18 kilometri, cel mai puternic, M-302, poate să lovească ținte aflate la 160 de kilometri distanță. Rachetele ar fi fost construite în Syria, după un model chinezesc.