MENIU

Armata angajează! Ce salariu au cei din trupele speciale ale MApN?

România are nevoie de militari de comando. Foto/Arhivă

Trupele speciale un nume sonor, care atrage tineretul dornic de aventuri pe model „Rambo”, au nevoie de oameni, așa că, Ministerul Apărării face recrutări.

Armata Română este în căutare de luptători de comando cu o condiție fizică excelentă. Aceștia trebuie să știe să mânuiască arme și să se descurce în orice situație.

Deși sunt selectați, candidații nu vor fi angajați imediat. Ei vor fi triați pe parcursul unor antrenamente extrem de grele la care vor participa, scrie stirileprotv.ro.

Între altele, un luptător de comando trebuie să poată să sară oricând cu parașuta și să aibă capacitatea de a se orienta pe teren necunoscut. Nu în ultimul rând, trebuie să știe să înoate și să se scufunde.

De asemenea, luptătorii pe care îi vrea Armata Română trebuie să știe să tragă cu mai multe tipuri de arme, să știe să acorde primul-ajutor și să găsească soluții în orice situație.

Un curs durează 8 luni și se face la Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale din localitatea brașoveană Vlădeni.

Cei care vor să devină luptători de comando în Armata Română trebuie să aibă 18 ani împliniți, să fie șoferi cu acte în regulă și, bineînțeles, să se prezinte cu o condiție fizică foarte bună. La selecție, candidaților le sunt testate viteza, îndemânarea, forța și rezistența printr-o serie de probe sportive.

După ce au trecut testele de intrare la Școala de Instruire FOS, candidații vor fi triați de antrenamentele extrem de dure. Instruirea acestora se desfășoară atât pe timp de zi, cât și de noapte, în orice fel de condiții meteo. De asemenea, cursanții sunt nevoiți să reziste în zonele montane, doar cu ce găsesc de mâncare pe teren.

Salariul de început al unui luptător de comando este de aproximativ 5.000 de lei net, potrivit sursei citate. La această sumă se adaugă și diferite sporuri. Spre exemplu, fiecare salt cu parașuta este plătit separat.

Și femeile sunt primite în Forțele pentru Operații Speciale, iar ele trebuie să respecte același program dur de pregătire ca și bărbații.