MENIU

Arhimandrit Siluan Visan:Îmi e ruşine de atitudinea ierarhilor şi preoţilor în jocul politic murdar

Arhimandritul Siluan Visan

Înregistrările apărute în ultimile zile în spaţiul public şi care arată implicarea clară a unor feţe bisericeşti în campania electorală, stârnesc reacţii dure şi în rândul clericilor. Părintele Arhimandrit Siluan Visan spune într-o scrisoare făcută publică că îi este ruşine de atitudinea preoţilor şi ierarhilor în acest joc murdar al politicii.

Părintele Arhimandrit Siluan Visan spune într-o scrisoare făcută publică că îi este ruşine de atitudinea preoţilor şi ierarhilor în acest joc murdar al politicii.

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului, apare într-o înregistrarea video în timp ce face campanie electorală pentru Victor Ponta şi îşi îndeamnă subordonaţii să meargă la vot cu acest gând. Un alt moment surprins de o televiziunea locală din Satu Mare arată cum, la predică, cu crucea în mână, un preot ortodox face publicitate electorală făţişă pentru candidatul PSD.

În urma acestor practici care nu fac cinste Bisericii, părintele Arhimandrit Siluan Visan ia atitudine într-o scrisoare redată integral ziare.com şi în care părintele condamnă comportamentul celor doi clerici.

"Năvala de sentimente şi gânduri îmi înăbuşesc sufletul şi durerea pentru cele ce se petrec mă împinge din ce în ce mai mult să scriu aceste rânduri. În tradiţia poporului grec există un proverb care spune că cine vrea să privească în sus şi să scuipe către Dumnezeu, se scuipă în faţă de fapt. Ştiu că prin cele ce voi scrie mă scuip pe mine în faţă, dar simt că, mai mult ca niciodată trebuie să spunem adevărul şi să vorbim deschis fără ipocrizie, fără ocolire. Îmi este ruşine de atitudinea ierarhilor şi preoţilor în tot acest joc murdar al politicii. Îndrăznesc să scriu asumându-mi toată responsabilitatea celor spuse pentru că adevărul trebuie mărturisit şi credinciosul - ca noi toţi de altfel - este dator să ştie lucrurile cu adevărata faţă. Privind icoana lui Hristos prind curaj şi simt că trebuie să fiu sincer cu mine, cu voi. Nu slujesc şi nici n-aş vrea să slujesc unui Dumnezeu ce a întors spatele omului sărac şi simplu, păcătos şi plin de îndoială; ci slujesc din toată puterea sufletului meu Lui Hristos ce a criticat ipocrizia şi păcatul, care a mărturisit adevărul Lui fără ca să-l 'îmbrace' cu frumuseţile minciunii acestei lumi sau cu vorbele pompoase ale fariseilor. Mă doare faptul că pe jertfa lui de pe cruce, pe suferinţele îndurate pentru ca noi să fim mântuiţi, clerul (începând de la cel mai mic, până la cel mai mare) trăieşte lăfăindu-se în palate, în bogăţii, într-o slujire ce nu are nicio legătură cu cele ce Hristos ni le-a descoperit.

Vezi mai multe pe adevărul.ro.