MENIU

Şeful Bisericii ortodoxe din Grecia: Balcanii vor deveni un butoi cu pulbere...

Ieronim al Greciei

Balcanii vor deveni un ''butoi cu pulbere'' dacă imigranții vor fi blocați în această regiune, a avertizat arhiepiscopul Ieronim al Atenei și al Întregii Grecii, considerând în același timp că responsabilitatea în această problemă revine Uniunii Europene.

Balcanii ar putea deveni un ''butoi cu pulbere'', atrage atenţia şeful Bisericii din Grecia.

''Dacă nu vor fi create condiții pentru întoarcerea refugiaților în patria lor, mulți din aceștia vor fi blocați în Balcani. Rezultatul — Balcanii vor deveni un butoi cu pulbere'', a afirmat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu ocazia unei vizite recente la Academia Evanghelică din Berlin, potrivit pravoslavie.ru.

Arhiepiscopul Ieronim a apreciat totodată că lumea occidentală este responsabilă pentru apariția acestei crize. ''Europa trebuie sa conștientizeze această responsabilitate și să încerce să elimine cauzele acestei probleme. În caz contrar, ea va deveni permanentă și va fi imposibil de rezolvat'', a afirmat arhiepiscopul Atenei.

Primatul Bisericii Greciei a adăugat că problema imigranților preocupă foarte mult Grecia, ''mai ales când unele state europene ridică ziduri la granițele lor pentru a opri fluxul de refugiați'', scrie Agerpres.

''Grecia se confruntă cu o criză dublă — pe de o parte, cu probleme economice, pe de altă parte, cu problema imigrației'', a atras atenția arhiepiscopul Ieronim, subliniind că actuala criză a imigrației poate fi rezolvată numai printr-o cooperare a statelor, bisericilor și tuturor părților interesate. ''Europa trebuie sa fie o uniune a sprijinului reciproc și a valorilor comune și nu o coaliție a statelor bogate'', a mai afirmat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Aflată într-o situație economică foarte dificilă, Grecia a trebuit să facă față sosirii pe țărmurile sale, de la începutul acestui an, a peste 700.000 de imigranți. Guvernul de la Atena a cerut joi Uniunii Europene activarea mecanismului de protecție civilă pentru a primi ajutor în gestionarea afluxului de refugiați.

Imigranții care ajung în Grecia pornesc din Turcia, traversând cu bărci pneumatice o porțiune din Marea Egee, și debarcă în insulele grecești. Cei mai mulți trec prin insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de coastele Turciei, iar de acolo sunt transportați organizat de autoritățile grecești cu feriboturile către portul Pireu, de lângă Atena, și apoi către granița cu Macedonia, de unde își continuă călătoria prin Europa pe așa-numita rută a Balcanilor.

Mai multe articole despre:
Balcani ieronim al greciei