Arest la domiciliu în cazul a nouă inculpaţi din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro
Tribunalul Prahova a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru nouă dintre inculpaţii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, cei mai mulţi dintre ei fiind oameni de afaceri acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Magistraţii Tribunalului Prahova au dispus, miercuri, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, arestat preventiv în octombrie anul trecut în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii dispun scoaterea din arest preventiv şi punerea sub arest la domiciliu a altor şapte inculpaţi din acest dosar, respectiv Nicolae Onea, Dragoş-Ioan Ionescu, Costin-Gabriel Muşat, Marian-Răducu Ţărândă, Andrei Costin Ţărândă, Bogdan-Ionuţ Şerban şi Gheorghe Soare. Cei mai mulţi dintre cei şapte inculpaţi sunt oameni de afaceri ale căror firme au contracte cu autorităţile locale din Prahova, inclusiv cu Consiliul Judeţean Prahova, iar unul dintre ei, respectiv Nicoloae Onea, este denunţător în dosarul de corupţie al deputatului Vlad Alexandru Cosma şi al tatălui acestuia, Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.
Tot miercuri, Tribunalul Prahova a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu pentru Corneliu-Ciprian Popa, inculpat în acelaşi dosar.
Inculpaţilor li se interzice să comunice între ei sau cu martorii din dosar şi sunt obligaţi să se prezinte în faţa instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi.
Decizia Tribunalului Prahova de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru cei nouă poate fi contestată de procurori în termen de 48 de ore.
Cei nouă sunt ultimii inculpaţi aflaţi în arest preventiv în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată 31 de inculpaţi, între care 15 inculpaţi persoane fizice şi 16 societăţi comerciale.
Alte patru inculpate din acest dosar sunt deja puse sub arest la domiciliu, un alt inculpat, respectiv Răzvan Alexe, este arestat la domiciliu în dosarul de corupţie al deputatului Vlad Cosma, instrumentat de DNA, iar un singur inculpat, respectiv omul de afaceri Ion Dumitru, este judecat în libertate.
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti care instrumentează dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro au trimis în judecată, la sfârşitul săptămânii trecute, un număr de 31 de inculpaţi, între care 15 persoane fizice şi 16 persoane juridice, sub acuzaţia de evaziune fiscală, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova.
Printre inculpaţii din acest dosar se numără fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, dar şi Răzvan Alexe, care este inculpat şi în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi al fiului acestuia, deputatul Vlad Cosma, precum şi mai mulţi oameni de afaceri prahoveni ale căror firme au contracte cu Consiliul Judeţean Prahova dar şi cu alte autorităţi publice din acest judeţ.
Fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu şi alte şase persoane, şi anume Enică Victoria, Stroe Cecilia Cristina, Şerban Bogdan Ionuţ, Ştefănescu Elena Giluela, Corneliu Popa şi Emilia Loredana Dobre, au primit mandate de arestare preventivă în luna octombrie a anului trecut sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul în acest caz fiind estimat la 35 de milioane de euro.
La acel moment, procurorii au cerut şi arestarea preventivă a altui inculpat, Răzvan Alexe, însă magistraţii au dispus în cazul său măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei de judecată pentru o perioadă de 30 de zile.
La câteva săptămâni, Răzvan Alexe a fost arestat de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiunea de trafic de influenţă, la începutul acestei săptămâni el fiind pus în arest la domiciliu.
Ulterior, alte şase persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, au fost arestate în acest dosar.
Conform procurorilor, Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel sunt urmăriţi penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
La începutul lunii februarie a acestui an, Stroe Cecilia Cristina, Dobre Emilia Loredana, Enică Victoria şi Ştefănescu Elena Giluela au fost eliberate din aretul IPJ Prahova şi plasate în arest la domiciliu. Cei şase oameni de afaceri inculpaţi în acest dosar nu au reuşit să obţină înlocuirea măsurii arestului preventiv cu o altă măsură preventivă, ei fiind în continuare arestaţi.
În acelaşi dosar este trimis în judecată, în stare de libertate, Ion Dumitru, alt om de afaceri din Prahova, care, alături de alţi doi oameni de afaceri, între care şi Nicolae Onea, este denunţător în dosarul de evaziune al lui Mircea Cosma şi al fiului acestuia, Vlad Cosma.
Din probele administrate în cauză, există indicii că inculpaţii din dosarul evaziunii cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro au desfăşurat, în perioada 2012 - 2013, operaţiuni comerciale nereale, cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.
Conform datelor oferite de către PCA Ploieşti, valoarea prejudiciului în cazul celor şase este de 11.154.699 lei din evaziune fiscală şi 19.245.201 lei din spălare de bani.