Aproximativ 40.000 de oameni sunt așteptați la cel mai mare pelerinaj catolic din România, la Șumuleu Ciuc
Aproximativ 40.000 de credincioși sunt aşteptați la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, pe 22 mai. Tradițional, evenimentul este cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România, iar anul acesta este și primul mare eveniment religios care are loc după ridicarea restricțiilor. Organizatorii au făcut publice, vineri, regulile de participare.
Pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, dar nu sunt permise cursele speciale de autobuz. De asemenea, pelerinii trebuie să poartă masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.
Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.
Primarul a precizat că s-a făcut apel la cei care doresc să fie voluntari şi "să ajute pelerinii să găsească locul aranjat pe regiuni, pentru a putea să participe într-o siguranţă şi într-un respect reciproc la acest pelerinaj", existând intenţia ca 200 de voluntari să fie prezenţi la locul evenimentului.
Autoritățile au pregătit și carduri de acces
Organizatorii vor emite circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 persoane.
Totodată, pentru a nu se crea aglomerație la plecarea de la locul pelerinajului, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii.
Programul ceremoniilor religioase
În sâmbătă Rusaliilor, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va porni, purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.
Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo.
Preotul Guia Laurean Hugo a menţionat că preşedintele Ungariei, Áder János, şi-ar dori să participe la eveniment, acesta fiind prezent aproape în fiecare an la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.
Slujba va fi transmisă online, dar şi de televiziunea Duna din Ungaria şi de Radio Maria.
Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19. Manifestarea are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană, potrivit Agerpres.