Aproximativ 180.000 de români și-au descărcat adeverința electronică de vaccinare anti-Covid. În ce situații poate fi folosit documentul
De la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid și până în prezent, 3,158 milioane de români au fost imunizați și peste 5 milioane de doze de vaccin au fost administrate. Totodată, aproximativ 180.000 de români și-au descărcat online adeverința electronică de vaccinare împotriva noului coronavirus.
În România, documentul oficial care atestă vaccinarea anti-Covid este adeverința de vaccinare, document care se eliberează în scris, pentru fiecare persoană vaccinată în parte, de fiecare centru de vaccinare. Documentul poate fi, însă, descărcat și electronic după efectuarea rapelului.
Potrivit oficialilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), citați de HotNews.ro, "până la data 26.04.2021, numărul de adeverințe emise electronice este 179.227".
Acesta este util în câteva situații punctuale. În primul rând, la întoarcerea în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă a autorităților române, persoanele care prezintă o astfel de adeverință nu vor mai trebui să stea în carantină, conform Hotărârii CNSU nr. 9 din data de 11.02.2021. În plus, în cazul în care o persoană este contact direct cu un caz confirmat de Covid-19, aceasta nu mai este supusă carantinei, lucru relevat de aceeași hotărâre a CNSU.
"În situațiile în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet și care nu prezintă simptome din definiția de caz COVID-19 sunt exceptate de la testare pentru acest virus (metodologia de supraveghere a infecției cu noul Coronavirus)", au mai spus oficialii INSP.
Documentul ar putea fi, de asemenea, folosit și la intrarea pe teritoriul Greciei, conform informațiilor de pe site-ul MAE. Totuși, oficialii INSP susțin că "fiecare țară își stabilește propriile reguli, inclusiv în ceea ce privește recunoașterea sau nu a adeverințelor de vaccinare anti COVID-19 din alte țări".
"Pentru informații privind acest subiect, vă rugăm să contactați Ministerul Afacerilor Externe, care poate deține informații referitoare la țările care recunosc adeverința eliberată în România", mai spun oficialii INSP.