MENIU

Aproape 600 de milioane de certificate digitale COVID, generate până în prezent

Aproape 600 de milioane de certificate digitale COVID, generate până în prezent / Foto: Profi Media

Certificatul digital al UE privind COVID-19 a fost unul din elementele esenţiale ale răspunsului Europei la pandemia de coronavirus. Au fost generate peste 591 de milioane de certificate, indică un raport adoptat, luni, de Comisia Europeană.

Certificatul, care atestă vaccinarea, testarea şi vindecarea de COVID-19, facilitează călătoriile în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni şi a fost, de asemenea, esenţial pentru sprijinirea industriei europene a turismului, grav afectată de criză.

Certificatul digital al UE privind COVID este un succes la nivel mondial: acesta a stabilit un standard global şi în prezent este singurul sistem care funcţionează deja la nivel internaţional - 43 de ţări de pe patru continente sunt conectate la sistem, iar în următoarele săptămâni şi luni vor urma şi alte ţări.

În total, Comisia a fost contactată de 60 de ţări terţe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuţii tehnice cu 28 dintre aceste ţări.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65%) dintre respondenţi au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.

Un număr de 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare şi în restaurante, cinematografe şi muzee, cu o bază juridică naţională suplimentară.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare şi de vindecare, precum şi utilizarea testelor de depistare a anticorpilor şi a celor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare şi să reexamineze opţiunile de îndată ce se primesc noi orientări ştiinţifice.

De asemenea, executivul comunitar îşi va continua eforturile de conectare a altor ţări la sistemul UE, va colabora cu statele membre la nivel tehnic pentru punerea în aplicare a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID şi va solicita orientări din partea ECDC şi a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la evoluţiile relevante în ceea ce priveşte dovezile ştiinţifice.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea regulamentului. Acest raport poate fi însoţit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ţinând seama de evoluţia situaţiei epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

La 14 iunie 2021, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, document care solicită Comisiei să prezinte un raport Parlamentului European şi Consiliului până la 31 octombrie 2021.

Regulamentul stabileşte un cadru comun pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare sau vindecare de COVID-19, pentru a facilita libera circulaţie a cetăţenilor UE şi a membrilor familiilor acestora pe durata pandemiei de COVID-19. Acesta este însoţit de Regulamentul UE 954/2021, care extinde cadrul UE referitor la certificatele digitale privind COVID la resortisanţii ţărilor terţe aflaţi în situaţie de şedere legală sau care au reşedinţa legală pe teritoriul unui stat membru şi care au dreptul de a călători în alte state membre în conformitate cu legislaţia UE.

La 31 mai, Comisia Europeană a propus o actualizare a recomandării Consiliului referitoare la coordonarea restricţiilor privind libera circulaţie în UE, care au fost instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19. Având în vedere că situaţia epidemiologică se îmbunătăţea, iar campaniile de vaccinare se accelerau pe întreg teritoriul UE, Comisia a propus ca statele membre să relaxeze treptat măsurile privind călătoriile, inclusiv, în primul rând, pentru deţinătorii certificatului digital al UE privind COVID. Consiliul UE a convenit asupra recomandărilor actualizate la 14 iunie. 

Mai multe articole despre:
certificate digitale covid Comisia Europeana