MENIU

Aproape 300 de persoane au participat la slujba de la mănăstirea Sfântul Apostol Andrei

Aproximativ 300 de persoane, au participat, fără incidente, la slujba religioasă săvârşită de arhiepiscopul Teodosie, alături de soborul de preoţi şi călugări invitaţi, cu ocazia celebrării praznicului Sfântului Apostol Andrei.

Potrivit prefectului judeţului Constanţa, Silviu Coşa, serviciul religios organizat luni, 30 noiembrie, de Arhiepiscopia Tomisului, în mod tradiţional, la mănăstirea de la peştera Sfântului Apostol Andrei, a decurs fără incidente, cu participarea a aproximativ 300 de persoane, pe tot parcursul evenimentului.

„Din informaţiile transmise de către coordonatorul dispozitivului de ordine publică, slujba organizată sub auspiciile Arhiepiscopiei Tomisului la mănăstirea Sfântul Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, s-a desfăşurat fără incidente, la eveniment fiind prezenţi permanent, în dinamică, circa 300 de persoane”, a declarat prefectul.

Conform datelor centralizate de forţele de ordine, la slujba religioasă ar fi participat aproximativ 150 de membri ai clerului bisericesc, circa 120 de credincioşi sosiţi individual, 20 de voluntari prezenţi pentru serviciile de catering şi membri ai unei delegaţii creştine sosiţi cu opt microbuze de câte opt locuri, a mai menţionat prefectul judeţului Constanţa.

Peste 130 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi la manifestările religioase organizate la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, a informat, duminică, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Constanţa.

Dispozitivele sunt unele uzuale pentru un astfel de eveniment, a precizat Jandarmeria Constanţa. La eveniment au fost organizate echipe de dialog, patrule pedestre şi auto, cordoane de ordine publică şi alte dispozitive adaptate situaţiei din teren. Forțele de ordine precizează că nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi şi nici nu au fost mobilizate forţe şi mijloace în sprijinul celor din judeţul Constanţa.

În colaborare cu reprezentanţii mănăstirii şi ai DSP Constanţa, au fost stabilite trasee interioare de deplasare a pelerinilor către racla cu sfintele moaşte, altar şi lumânărar, au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mănăstire, precum şi pentru participanţii la slujba religioasă, astfel încât să se respecte distanţarea fizică.

Potrivit legislaţiei pentru prevenirea Covid-19, organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a invitat, sâmbătă, pe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, membrii Guvernului, parlamentari, precum şi pe reprezentanţii autorităţilor locale să participe la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântul Andrei.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, este interzisă participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Arhiepiscopia Tomisului a solicitat în instanţă suspendarea acestei decizii, cererea fiind respinsă de judecători. Respinsă de instanţă a fost şi cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea pe 29 şi 30 noiembrie a pelerinajului la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei. 

Mai multe articole despre:
sf andrei slujba sf andrei constanta ips teodosie