Aproape 1.300 de cazuri de infectare cu noile tulpini ale coronavirusului în România - raport INSP
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat joi că, de la debutul pandemiei până pe 16 mai, în țara noastră au fost depistate 1.267 cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care "determină îngrijorare", în urma a 1.854 de secvenţieri. În cele mai multe cazuri este vorba despre tulpina britanică.
Din totalul cazurilor cu variante ale coronavirusului care "determină îngrijorare", 1.248 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), şapte cu varianta sud-africană (B.1.351) şi 12 cu varianta braziliană (P.1).
Mutaţia E484K a fost depistată la trei cazuri: unul confirmat cu linia genetică B.1.1.7 (Suceava), unul cu linia genetică B.1.351 (Ilfov) şi unul cu linia genetică P.1. (București).
Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia, precizează sursa citată în raport.
De asemenea, au fost confirmate 12 cazuri cu linia genetică B.1.617.2 (tulpina indiană). Trei dintre acestea provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni. Celelalte nouă cazuri sunt dintr-un focar din oraşul Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov. ”Dintre acestea, 8 sunt cetăţeni indieni, iar unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian. Nu a fost înregistrat niciun deces”, a mai precizat sursa citată. În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România a liniei genetice B.1.617.2., subliniază Institutul de Sănătate Publică.
Conform INSP, până pe 16 mai, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare (VOC) a fost de 68%.
În perioada menționată, la INSP-CNSCBT au fost înregistrate 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi trei cu varianta braziliană (P.1).
Cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul "Cantacuzino", Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova, "Pro Vitam" Sfântu Gheorghe.