Apariție extrem de rară în Delta Dunării. Imaginile te lasă fără suflare
Apariție extrem de rară în Delta Dunării. Au fost observate și fotografiate patru păsări flamingo. Păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România și au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren ale Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR).
Prima persoană care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expediționar al SOR a venit să vadă cele patru exemplare. Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist și a reușit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache. Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor.
Specia are răspândire în Europa, Africa și respectiv Asia. În Europa are o distribuție largă, predominant în bazinul Mediteranei. În România, specia este o specie cu apariție foarte rară în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populație cuibăritoare.
Preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. Se hrănește în special cu nevertebrate de toate genurile pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor. Culoarea roz o capătă datorită cantității mari de carotenoizi pe care o obține din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră. Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală de 2,1-4,1 kg.
FOTO: Florin Stavarache