Scandalul apei potabile din București. Anunțul important făcut de ministrul Sănătății
Compania Apa Nova Bucureşti informează, joi dimineaţa, că rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă este în limite normale, nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l. Totuşi, oficialii din Ministerul Sănătăţii le-au recomandat miercuri locuitorilor Capitalei să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală până la lămurirea situaţiei. Un alt semn de întrebare a apărut miercuri cu privire la un posibil pericol provenit de la o cantitate de amoniu deversat în râul Argeş.
UPDATE. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că mai așteaptă câteva rezultate în ceea ce privește apa de la robinet din București.
Conform sursei citate, la 18 probe nivelul clorului este în limitele normale. ”Recomandăm prudență în continuare”, spune ministrul.
De asemenea, autoritățile au anunțat că nu existe probleme microbiologice.
Sorina Pintea a declarat că analizele făcute de Direcţia de Sănătate Publică indică faptul că nivelul clorului din apa furnizată în Bucureşti astăzi este în limitele admise, dar recomandă în continuare prudenţă.
"În urmă cu cinci minute, doamnele doctor de la Direcţia de Sănătate Publică ne-au prezentat buletinul de analize al probelor recoltate astăzi. S-au recoltat 14 probe în sectoarele 4, 5 şi 6, iar nivelul clorului în apă este în limitele admise. Până la finalizarea analizei microbiologice recomandăm prudenţă", a afirmat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.
Ea a dat asigurări că recoltarea probelor a fost făcută de personal specializat.
UPDATE. Apele Române: Apa brută de pe cursul râului Argeș s-a încadrat în parametrii pentru tratare în vederea potabilizării
Referitor la depășirea anumitor parametrii de calitate a apelor de pe râul Argeș, amonte de captarea Crivina exploatată de S.C. APA NOVA S.A. București, vă informăm următoarele:
În conformitate cu HG nr.100 2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafață pentru potabilizare și a Normativului privind metodele de măsurare și fecvența de prelevare și analiză a probelor din apele de suprafață destinate producerii de apă potabilă, râul Argeș, în secțiunea Crivina, se încadrează în categoria A2 de calitate, cantitatea de amoniu recomandată este de 1,0 mg/l, iar cea maximă admisibilă este de 1,5 mg/l.
Conform aceluiași act normativ menționat mai sus, completat cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996 cu modificările și completările ulterioare, frecvența de prelevare și analize de calitate a apelor pentru cursurile de râu încadrate în categoria A2 este stabilită de către autoritatea competentă în domeniul gospodăririi apelor (prin Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) – A.B.A. Argeș -Vedea) odata pe luna și care a coincis cu data de 28 ianuarie 2019, iar operatorul de apa S.C. APA NOVA S.A. București prelevează probe zilnice pentru asigurarea unei tratări corespunzătoare în vederea distribuției apei potabile către populație.
Valoarea indicatorului amoniu în secțiunea de măsură – amonte captare Crivina a fost de 0,796 mg/l (analize ale A.B.A. Argeș - Vedea în data de 28 ianuarie 2018) iar valoarea transmisă telefonic de către S.C. APA NOVA S.A. București, pentru data de 28.01.2019, a fost de 1,3 mg/l, deci sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/l, ceea ce înseamnă că apa brută de pe cursul de apă Arges-Vedea s-a încadrat în parametrii pentru potabilizare prin tratare.
În urma discuțiilor telefonice purtate cu reprezentanții S.C. APA NOVA S.A. București, în data de 29 ianuarie 2019, aceștia au afirmat că ar putea exista o creștere a concentrației de amoniu în apă. În consecință, specialiștii ANAR, pentru crearea unei diluții corespunzătoare, au majorat debitul râului Argeș evacuat din acumularea Golești de la 16 mc/s la 30 mc/s încă din cursul zilei de 29.01.2019, ajungând până la 45 mc/s, astăzi 31 ianuarie 2019.
În data de 30 ianuarie 2019, după informarea transmisă de către S.C. APA NOVA S.A. București, A.B.A. Argeș - Vedea a prelevat suplimentar probe în secțiunile râului Argeș amonte Priza Crivina, precum și la km 36 secțiune Baraj Ogrezeni, valorile măsurate pentru parametrul amoniu fiind de 0.509mg/l, respectiv 0.475 mg/l.
Având în vedere cele mai sus prezentate, Administrația Națională „Apele Române” informează că în ultimele zile a fost vorba de o creștere temporară a concentrației de amoniu pe râul Argeș, cu încadrare în limitele de calitate pentru apa brută (pe cursul de apă) care poate fi cauzată de topirea stratului de zăpadă de pe câmpuri și antrenarea deșeurilor de orice fel din aceste zone (surse difuze), nefiind depășite limitele admise de HG 100/2002, ceea ce permite operatorului de apa S.C. APA NOVA S.A. București o tratare corespunzătoare (inclusiv prin clorinare), care să permită funizarea apei potabile către populație și informarea corespunzătoare a acesteia.
A.N.A.R. prin A.B.A. Argeș - Vedea nu are atribuții privind procesul de tratare și potabilizare a apei efectuat de către S.C. APA NOVA S.A. București, necunoscându-se cantitatea de clor ce a fost folosită în acest proces și, prin urmare, nu are cum să informeze populația asupra acestui aspect.
A.N. „Apele Române” va continua monitorizarea parametrilor de calitate ai râului Argeș în vederea corelării acțiunilor necesare pentru tratare, în vederea potabilizării cu operatorul S.C. APA NOVA S.A. București.
UPDATE. Ministerul Sănătății, Sorina Pintea, că a solicitat Apa Nova București să publice pe site-ul propriu informația că nivelul de clor din apă este peste limitele legale și că nu se recomandă consumul apei potabile. ”Acest lucru nu s-a întâmplat”, a afirmat aceasta.
Sorina Pintea mai spue că analizele făcute de Apa Nova nu au fost transmise către Direcția de Sănătate Publică.
”Trebuie să comunicăm corect”, a mai spus ministrul Sănătății.
”A fost o poluare, apa trebuia tratată cu mai mult clor, dar populația trebuia anunțată”, a completat Sorina Pintea.
Întrebată dacă Apa Nova va fi sancționată de Direcția de Sănătate Publică, Sorina Pintea a mai spus că nu se poate spune deocamdată.
Conform acesteia, doar în sectoarele 5 și 6 sunt probleme. ”Nivelul depășit de clor poate agrava boli”.
”Având că s-a sesizat și un gust metalic, aș recomanda prudență”, a completat ministrul.
Apa potabilă Bucureşti. Într-un comunicat de presă remis Realitatea.net, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6.
Apa potabilă Bucureşti. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă.
Apa potabilă Bucureşti. Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA).
Ce se întâmplă cu nivelul de clor din apa de la robinet
Apa potabilă Bucureşti. În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii).
Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.
Apa potabilă Bucureşti. Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru Capitală.
Ministerul Sănătății, AVERTIZARE privind calitatea apei potabile în Capitală
Apa potabilă Bucureşti. Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6.
Apa potabilă Bucureşti. Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort, se mai arată în comunicatul Apa Nova.
Apa potabilă Bucureşti. Apa Nova București asigură toți consumatorii săi de preocuparea sa continuă pentru respectarea valorilor sale de bază - responsabilitate, siguranță și orientare către client.
Ministerul Sănătății, AVERTIZARE privind calitatea apei potabile în Capitală
Oficialii din Ministerul Sănătăţii le-au recomandat locuitorilor Capitalei să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală până la lămurirea situaţiei.
"Până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceştia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afişată înscrierea 'apa este bună de băut'", precizează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS) remis miercuri.
Conform specialiştilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parţiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apă din reţeaua publică de distribuţie.
"Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii. Aceeaşi sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariţia disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung", precizează aceeaşi sursă.
De asemenea, MS menţionează că DSPMB analizează zilnic probe de apă din reţeaua publică sau de la staţiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) şi clorul total.
"Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 Bucureşti, 9 au fost conforme pentru clorul rezidual liber iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecţie. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare", afirmă MS.