Apa din fântâni poate cauza cancerul. Un nebun poate otrăvi mii de oameni
Apa din fântâni este foarte ușor de poluat pentru că pânzele de apă se află de obicei aproape de suprafața solului.
Apa din fântâni este foarte ușor de poluat pentru că, de obicei, pânzele de apă se află aproape de suprafața solului, spun specialiștii.
„Este suficient să ai o sursă de poluare în preajmă (gunoi, grajd, veceu etc.) și o ploaie ar putea face ca toată mizeria asta să ajungă în fântână. Când oamenii utilizează asemenea resurse de apă într-un sat, aceștia se expun unui risc colectiv. Dacă în satul respectiv este un nebun care aruncă un kg de otravă într-o fântână, atunci el otrăvește toate fântânile din sat. Asta se întâmplă din cauza legii apelor comunicante, pânzele de apă formează o rețea", spune un fostul viceministru al Mediului din Moldova, Dorin Dușciac.
Specialiștii spun că pentru a îmbunătăți calitatea apei, oamenii trebuie să construiască fântânile la o distanță de 20 de metri de la sursele de poluare. Oamenii însă nu cunosc despre acest lucru pentru că practic nu există campanii de informare la nivel național.
„Din păcate, nimeni nu ține cont de această regulă. Puțini conștientizează ce consecințe grave poate avea consumul apei dint-o fântână care nu corespunde normelor sanitare. Pe termen lung această apă poluată poate provoca moartea. Consumul apei infectate poate duce la apariția cancerului tractului digestiv. Apa foarte proastă pe care noi o consumăm în ultimii 50-60 de ani este direct responsabilă de creșterea numărului morbidității", a explicat Dușciac.
Acesta spune că nu recomandă nimănui să mai consume vreodată apă din fântână, potrivit publicației Timpul.
Apa potabilă necalitativă condiţionează până la 20 la sută din bolile diareice acute, hepatita virală A, bolile cronice, digestive, litiaza urinară, fluoroza dentară și afecţiuni ale sistemului imunitar.