MENIU

Anunț pentru șoferi! Ce se întâmplă cu cei care folosesc anvelope de iarnă pe caniculă

În contextul unei veri extrem de călduroase, preocupările legate de utilizarea anvelopelor de iarnă revin în atenția șoferilor. Registrul Auto Român (RAR) a emis un comunicat esențial pentru toți conducătorii auto care folosesc anvelope de iarnă pe timp de caniculă.

RAR a răspuns recent la întrebările și zvonurile apărute în presă privind utilizarea anvelopelor de iarnă în timpul verii. Instituția a dorit să clarifice faptul că nu există nicio modificare legislativă care să impună sancțiuni pentru șoferii care folosesc anvelope „all season”. Toate anvelopele marcate cu literele M și S (noroi și zăpadă) sunt conforme cu cerințele legale pentru utilizarea în condiții de iarnă.

Anunț pentru șoferii care folosesc anvelope de iarnă pe caniculă

RAR a respins ferm zvonurile conform cărora șoferii care utilizează anvelope „all season” ar putea fi sancționați. Instituția a subliniat că anvelopele marcate cu M și S, sub orice formă (M+S, M.S. sau M&S), sunt recunoscute legal pentru utilizarea în condiții de iarnă, conform legislației naționale.

„BREAKING NEWS despre anvelopele de iarnă în plin val de caniculă! Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi luat prin surprindere de nămeți! NU s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă! Pentru că am citit și noi știrile despre “anvelopele care sunt interzise de la 1 octombrie”, vă spunem că rămâne cum am stabilit: vă anunțăm noi când apar noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule! Acum, mai pe larg, reamintim că legislația aplicabilă în România nu merge dincolo de marcajele cuprinzând literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor”, a transmis RAR pe Facebook.

Cine nu va fi sancționat

Șoferii care respectă legislația și utilizează anvelope marcate cu M și S pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei nu vor fi sancționați.

„Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M și S, sub următoarele variante: M+S, M.S. sau M&S. Denumirea de anvelopă „all-season” este o denumire comercială care nu definește cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform Ordonanței OG nr. 5/2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripția literelor M și S, sub una din formele menționate. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei”, se mai arată în postare.

RAR a reamintit că legislația din România recunoaște anvelopele cu marcajele M și S, indiferent de denumirea comercială „all-season”, ca fiind conforme pentru utilizarea pe timp de iarnă.

RAR a clarificat că nu există modificări legislative recente privind utilizarea anvelopelor de iarnă pe timp de caniculă și că anvelopele marcate cu M și S sunt considerate legale pentru condiții de iarnă. Șoferii sunt încurajați să fie atenți la marcajele anvelopelor și să respecte legislația în vigoare pentru a evita sancțiunile.