MENIU

Anunț IMPORTANT pentru sectorul HoReCa! Ce SCHIMBĂRI s-ar putea aplica în localitățile cu incidență peste 6/1000

Ospătar într-un restaurant

Anunț important pentru sectorul HORECA! În plină explozie a cazurilor de infectare cu COVID-19, Guvernul pare dispus să schimbe regulile stabilite tot de el, în acord cu restul instituțiilor cu atribuții în domeniu. Mai exact, se pare că Executivul ia calcul să lase deschise restaurantele doar pentru persoanele vaccinate, în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie. O altă variantă, enunțată chiar de premierul Florin Cîțu, vizează posibilitatea accesului în restaurante în baza certificatului verde COVID. O decizie în acest sens va aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). 

Premierul a spus, la finalul ședinței de guvern de astăzi, că va discuta cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU, Raed Arafat, despre posibilitatea ca localurile să rămână deschise doar pentru persoanele vaccinate și doar dacă angajații sunt vaccinați împotriva COVID-19.
 
Întrebat dacă această regulă ar putea fi aplicată și la concerte sau la alte activități care se închid dacă rata de infectare trece de 6/1000, Florin Cîțu a spus: "Bineînțeles, este intenția mea. Ne vom uita la mai multe activități (...) Va decide CNSU".

Ulterior, răspunzând unei întrebări HotNews.ro, premierul a spus că este pe masă și varianta de a fi permis accesul celor care au ceritificat verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Aceeași regulă ar fi valabilă și pentru angajații localurilor, în acestă variantă.

În prezent, potrivit ultimei hotărâri de guvern (HG) privind starea de alertă, în localitățile în care rata de infectare trece de 6 se închid restaurantele, cafenelele, terasele sau sălile de sport.

Reamintim că, astăzi, rata de incidență Covid-19 a ajuns la 6,33 în Capitală, îpotrivit anunțului făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. 

De asemenea, se instituie carantina de noapte în weekend. Este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00-05.00.

Carantina nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. 

Totodată, în localitățile cu rata de infectare între 6 și 7,5 la mie magazinele se închid, în weekend, de la ora 18.00.

În urmă cu o zi, aceasta era de 5,57, în București.

Acum o lună, pe 29 august, incidenţa COVID-19 în Bucureşti era 0,74 la mia de locuitori, conform site-ului DSP.