Anunț dur: Mașinile second hand se vor scumpi anul acesta. Românii nu își vor mai putea permite nici măcar mașini la mâna a doua
Românii nu își vor mai permite să-și cumpere nici mașini la mâna a doua! O analiză recentă arată că în condițiile în care prețurile au explodat la alimente, energie, dar și la imobile, nici mașinile nu vor scăpa de scumpiri în 2024. Multi oameni spun că abia își mai permit să facă un plin de carburant, așa că despre o nouă achiziție nici nu mai poate fi vorba. Și anul trecut, mașinile second-hand s-au scumpit cu 18%
Astfel, electricele şi hibridele sunt principalele categorii de maşini rulate care se vor tranzacţiona mai scump, datorită popularităţii în creştere a acestora.
Conform sursei citate, creşterea preconizată a segmentului electrice second-hand vine pe fondul diminuării valorii ecotichetului Rabla Plus, fapt ce poate genera un recul al pieţei de maşini electrice noi.
Astfel, cererea pentru maşinile electrice şi hibride va fi alimentată de piaţa second-hand având în vedere interesul general faţă de mobilitatea sustenabilă şi eficienţă energetică.
"Există o cerere crescută pentru maşini second-hand, mai ales pentru cele mai accesibile, context ce va pune presiune pe preţuri, determinându-le să crească. Alături de dezechilibrul între cerere şi ofertă şi politicile guvernamentale cu privire la ecobonus, inflaţia va continua să joace un rol important şi va amplifica creşterile preţurilor autovehiculelor la mâna a doua. Anticipăm, astfel, preţuri mai mari anul acesta şi un volum ridicat de tranzacţionare pe segmentul electrice SH. Pe de altă parte, maşinile cu motorizare tradiţională îşi vor menţine preţurile sau chiar unele categorii se vor ieftini, în special cele diesel, în contextul tranziţiei către vehicule mai ecologice", a afirmat Andrei Duţulescu directorul general al platformei auto care a întocmit studiul.
În 2024, consumatorii vor fi mai pragmatici şi flexibili în alegerea lor, luând în considerare atât necesităţile practice, cât şi bugetul disponibil.
Zeci de persoane îi aduc un omagiu lui Aleksei Navalnîi la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti
"Total Cost of Ownership (TCO - costul total ale deţinerii unei maşini) va deveni, astfel, un indicator din ce în ce mai important în decizia de achiziţie a unui autovehicul. De aceea, maşinile cu un consum eficient sunt tot mai căutate, indiferent dacă sunt pe benzină, motorină, hibride sau electrice. Iar datorită dimensiunilor convenabile pentru traficul urban şi costurilor de întreţinere reduse, maşinile compacte şi de oraş se vor stabiliza în topul alegerilor de anul acesta", mai arată analiza, citată de Agerpres.
Totodată, configuraţiile tehnologice avansate, cum ar fi sisteme de asistenţă a şoferului şi conectivitate îmbunătăţită, vor fi şi mai apreciate în 2024. Există deja un interes crescut pentru vehicule dotate cu sisteme de siguranţă îmbunătăţite.
Studiul mai arată că maşinile cu transmisii automate vor urma în popularitate, mai ales în mediul urban, datorită confortului şi eficienţei pe care le oferă.
În 2024, SUV-urile vor rămâne cea mai căutată clasă de autoturisme second-hand, în timp ce vehiculele electrice şi hibride vor creşte în popularitate, reflectând interesul tot mai mare pentru sustenabilitate şi eficienţă energetică al consumatorilor.
Zeci de oameni au rămas pe drumuri după ce și-au cumpărat apartamente. Păgubiții furioși au organizat un protest
"Procesul de cumpărare a unei maşini second-hand se va muta tot mai mult online, cu o cerere în creştere pentru platforme digitale care facilitează căutarea, compararea şi achiziţionarea vehiculelor. Pentru că sunt mai precauţi şi caută vehicule cu un istoric de întreţinere verificabil, mai multe tranzacţii vor fi realizate prin dealeri care oferă garanţie extinsă", potrivit analizei.
În acest context, compania va continua, în 2024, să îmbunătăţească funcţionalitatea platformei şi îşi propune să extindă ofertele de servicii, acoperind, prin parteneriate locale cu dealeri, fiecare judeţ din România.
"Ne vom concentra, anul acesta, pe rafinarea potrivirii produsului nostru pe piaţă, simplificând şi adaptând platforma la feedback-ul pieţei, pentru a ne menţine relevanţa şi competitivitatea. Ne propunem, în 2024, să dezvoltăm mai multe surse de venit, prin noi servicii şi produse de date, cu un accent pe servicii cu valoare adăugată şi monetizarea ofertelor Instant Best Buy", adaugă reprezentantul platformei auto.