MENIU

AVERTISMENT pentru minivacanța de 1 Mai: NU ieșiți la picnic! Măsuri DRASTICE de supraveghere a românilor

politisti

Mesajul autorităților pentru minivacanța de 1 Mai este foarte clar: respectați regulile de distanțare socială, pentru a nu crește răspândirea infectărilor și decesele din cauza noului coronavirus - Nu ieșiți la picnic! Ministerul de Interne a anunțat amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legea în această perioadă de stare de urgență. Românii vor fi protejați și supravegheați de aproape 40 de mii de polițiști și jandarmi. În plus, jandarmii călare și cu câini vor patrula pe străzi, iar aeronavele vor survola mai multe zone din țară. 

 

Pe lângă măsurile luate în localități, și trasele turistice vor fi supravegheate de patrule de mii de forțe de ordine, vor fi puncte fixe și mobile de verificare în toată țara. Controale drastice vor fi și la punctele de frontieră Aproximativ 36 de mii de politisti jandarmi vor fi pregatiti sa actioneze pentru protejarea cetățenilor în minivacanța de 1 Mai.

MAI a cerut sprijinul cetăţenilor în această minivacanță de 1 Mai, prin asumarea regulilor de distanţare socială, în caz contrar ar putea crește numărul cazurilor de îmbolnăvire, care ar putea duce la mai multe decese în final.

„Una dintre principalele misiuni va fi descurajarea persoanelor care intenţionează să efectueze deplasări din alte motive decât cele prevăzute în ordonanţele militare şi pot contribui astfel la răspândirea noului coronavirus. În toată ţara, vor fi organizate puncte fixe de verificare şi patrule mobile formate din poliţişti şi jandarmi”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliţie Monica Dajbog, în declarația de presă de joi seară. 

Pentru cazurile grave, vor fi pregătite să acţioneze peste 150 de grupe de intervenţie, formate din 4 până la 10 lucrători ai ministerului. În teren se vor mai afla, pentru sprijin, şi echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei canine, dar şi ale Jandarmeriei călare.

Amenzi imense pentru cei care vor încălca legea

Cei care nu vor respecta restricțiile trebuie să se aștepte la sancțiuni usturătoare, de la 2.000 la 20.000 de lei. Dacă încălcați și alte interdicții care nu au legătură cu starea de urgență, cum ar fi să faceți grătar sau picnic în zone interzise, sancțiunile se dublează. 

Polițiștii au pregătit operațiunea "Greu de prăjit". Amenzi uriașe pentru grătare la iarbă verde

„Efectivele de ordine publică vor avea în atenţie traseele de deplasare către regiunile turistice, spaţiile de agrement şi alte zone în care, în perioade de normalitate, se organizează diferite activităţi în aer liber, picnicuri, petreceri. Pentru depistarea persoanelor care cu bună ştiinţă încalcă restricţiile de circulaţie, echipajele de la sol vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviaţie”, a mai spus Monica Dajbog.

Persoanele  aflate în izolare sau în carantină vor fi verificate de echipaje de polițiști și jandarmi care vor patrula inclusiv în zona spitalelor şi a spaţiilor de carantină.

„Având în vedere că noul coronavirus poate fi răspândit şi de persoane care nu prezintă simptome specifice, precum tuse, febră sau dificultăţi de respiraţie, este necesar ca toţi cetăţenii să respecte restricţiile de circulaţie şi celelalte măsuri dispuse de autorităţi pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, a mai precizat Dajbog.

MAI a cerut sprijinul cetăţenilor în această minivacanță de 1 Mai, prin asumarea regulilor de distanţare socială, în caz contrar ar putea crește numărul cazurilor de îmbolnăvire, care ar putea duce la mai multe decese în final.

„Pe lângă respectarea măsurilor dispuse de autorităţi pentru a proteja sănătatea oamenilor, recomandăm aplicarea regulilor de protecţie individuală, în special cele de igienă. Sfaturi utile regăsiţi pe site-urile Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi pe cele indicate prin comunicările publice ale Grupului de Comunicare Strategică”, a mai spus oficialul MAI. 

Măsuri pentru situații de urgență: incendii, accidente, asistență medicală

MAI este pregătit să intervină prin aproximativ 5.700 de pompieri cu 3.400 de mijloace auto echipate pentru diverse tipuri de misiuni, precum stingerea incendiilor, descarcerare şi acordarea primului-ajutor.

Pentru transportul pacienţilor care au nevoie urgentă de asistenţă medicală de specialitate pot interveni elicopterele şi avionul Cessna din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie.

Măsurile MAI de la punctele de trecere ale frontierei

„În acest sfârşit de săptămână, peste 4.500 de poliţişti de frontieră vor asigura zilnic misiunile de supraveghere şi control la graniţă. De asemenea, vor acţiona ca forţe de sprijin alături de echipajele Poliţiei şi Jandarmeriei în alte misiuni operative pentru aplicarea măsurilor dispuse prin ordonanţele militare”, a mai anunțat MAI.