MENIU

Anunț de ultima oră al ASF despre pilonul II de pensii. Ce urmează să se întâmple?

Schimbări controversate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reacționat la informațiile apărute miercuri în presă referitor la intenția Ministerului de Finanţe de a reduce la jumătate contribuţiile virate către fondurile de pensii private obligatorii și a precizat că "mecanismul de funcţionare nu este pus în discuţie".

După informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a venit cu câteva precizări, spunând că "actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie".

Potrivit ASF, Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%.

ASF participă în mod regulat, în calitate de supraveghetor al pieţei, la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cu ai altor instituţii, inclusiv cu entităţile reglementate, pentru evaluări periodice ale modului în care funcţionează pieţele supravegheate.

"ASF nu are dreptul de iniţiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat", se spune în comunicatul autorității financiare.

Potrivit unor informații pe surse, Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Intenţia ar fi fost anunţată de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, într-o întâlnire cu reprezentaţii conducerii asociaţiei profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR), potrivit Profit.ro. În primele discuţii cu reprezentanţii industriei de profil, Ministerul Finanţelor a propus şi varianta mai dramatică de reducere a contribuţiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%.  Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.

Mai multe articole despre:
pilonul II pilonul II de pensii