MENIU

România ar putea renunța la un jalon din PNRR dacă UE nu este muțumită de reforma pensiilor speciale

Anunț BOMBĂ: România renunță la miliardele de euro de la Bruxelles ca să nu taie pensiile speciale

România ar putea fi în situația în care ar putea primi doar o parte din banii PNRR dacă nu vom îndeplini jalonul cerut de Comisia Europeană.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat după ședinta de guvern de miercuri că România este dispusă să piardă miliarde de euro decât să facă reforma pensiilor, potrivit Realitatea PLUS.

Ministrul Marcel Boloș a declarat că, dacă România nu reușește să convingă Comisia Euroepană cu reforma pensiilro speciale pe care a elaborat-o deja, se va renunța la bani ieuropeni, prevăzuți în PNRR.

Sume uriașe de bani pentru investițiile în România vor fi pierdute dacă nu se reușește finalziarea unei formule pentru ambele tabere, Comisia Euroepană și a celor „speciali” din țara noastră. Una din cele două tabere este legată de militari și polițiști care susțin că nu trebuie incluși în procesul de reformă a pensiilor prevăzut de PNRR, cealaltă fiind reprezentată de cei din sistemul de justiție din România.

Întrebat ce se întâmplă cu banii din PNRR ce trebuie să vină pentru reforma pensiilor speciale, dacă nu se închide jalonul pensiilor, Marcel Boloș a declarat că „este foarte greu. Avem două criterii, primul legat de sustenabilitate, in care trebuie sa aratam ca este sustenabil pe termen lung (procesul de reforma pensii, n.r.), e cerinta de baza numarul unu, iar cerinta de baza numarul doi e principiul pe baza de contributivitate. Trebuie argumantat foarte riguros, pentru ca avem doua sisteme de pensii: sistemul de pensii general și sistemul de pensii speciale, pentru a fi validat de Comisia Europeană. 

Pnetru ca dacă vor fi discrepante între sisteme, legate de procentele aplicate la bazele de calcul pentru stabilirea cuantumului la pensiile speciale, va trebui sa dam explicatii Comisiei de ce vrem sa avem procente diferite pentru cele două sisteme”.

Întrebat de jurnaliști dacă România ar putea pierde acești bani, Marcel Boloș a evitat o formulare foarte clara, sugerând însă scenariul cel mai sumbru: renunțarea la banii de la Bruxelels.

„Decizia este la nivelu lguvernului si a coaliției. Dacă Comisia va insista si va fi nemultumita si trebuie aliniat cu sistemul de pensii general, atunci coaliția, guvernl trebui să ia decizia privind calea de urmat. Am precizat de mutle ori ca este foarte importantă decizia care e calea de urmat. E foarte simplu de luat o decizie. Poate fi simplă, dar consecinele trebuei asumate.

Daca se produce o destabilizare a serviciilor publice, care sunt de importanta strategica nationala,, fie de aparare mationala, fie de ordine publica, ori de ministerul public, toate aceste decizii produc consecinte si trebuie asumate. Nimeni nu si pe le poate asuma decat coalitia si guvernul, indiferent ce ar gandi ministerele de linie si propunerilor lor, daca se va pune problema acestei armonizari intre cele doua sisteme, general si al pensiilor speciale”, a declarat Marcel Boloș. 

Marcel Boloș declarase și cu o zi inainte că reforma pensiilor speciale este criticată de Bruxelles, iar România trebuie să explice și să justifice de ce există două unități de măsuri diferite în sistemul de pensii.

„Orice diferență pe care o avem față de sistemul public de pensii general trebuie justificată și susținută cu dovezi, altfel riscăm că jalonul să nu se valideze și să ajungem la plata parțială", a declarat Marcel Boloș, marți, la un post TV.

„Atâta vreme cât avem lucruri care sunt discutabile raportat la conținutul PNRR, atunci nu putem să ne așteptăm să avem rezultate foarte bune. România riscă să ajungă în procedură contradictorie cu Comisia Euroepană în ce privește validarea jalonului", a mai adăugat Boloș. 

Mai multe articole despre: