MENIU

Anunţ BOMBĂ făcut de americanii de la Hewlett-Packard

Afaceri senzaţionale pentru HP

Hewlett-Packard (HP) a raportat venituri de 28,2 miliarde de dolari pentru ultimele trei luni ale anului trecut, în stagnare, şi profit net de 1,7 miliarde dolari, în urcare cu 9%, rezultatele companiei depăşind estimările analiştilor de pe Wall Street datorită cererii din partea marilor companii.

HP, al doilea mare producător de computere la nivel mondial, traversează cel de-al treilea an consecutiv de vânzări în scădere, în contextul contracţiei puternice a pieţei PC-urilor, transmite Bloomberg.

Pe de altă parte, afacerile companiei pe piaţa serverelor destinate companiilor mari şi centrelor de date ar putea fi propulsate în următoarea perioadă de retragerea grupului IBM de pe această piaţă, care a convenit vânzarea diviziei de profil către grupul chinez Lenovo, devenit anul trecut cel mai mare producător de PC-uri.

Acţiunile HP au închis joi la New York în urcare cu 2,5% şi şi-au continuat avansul în prelungirea şedinţei oficiale, afişând un câştig de 81% pe ansamblul ultimelor 12 luni, faţă de o creştere de 22% a indicelui S&P 500.

"Programul de restructurare este în grafic, iar clienţii şi partenerii au mult mai multă încredere în HP decât aveau cu doi ani şi jumătate în urmă", a declarat directorul general al HP, Meg Whitman.

Vânzările de PC-uri au scăzut anul trecut cu 10% la nivel global, tot mai mulţi consumatori migrând către tablete.

Pe lângă situaţia dificilă din piaţă, HP se confruntă şi cu scandalul legat de producătorul britanic de software Autonomy, preluată în 2011 de grupul american. HP a înregistrat pierderi financiare de 8,8 miliarde de dolari după ce au fost dezvăluite falsuri în situaţiile financiare ale Autonomy, acuzaţii respinse de către fosta conducere a firmei britanice.

Acţionarii HP au dat în judecată compania, acuzând managementul că a ignorat neregulile din contabilitatea firmei preluate. Cazul este anchetat şi de autorităţile britanice, de Departamentul Justiţiei din SUA şi de Comsia americană de reglementare a pieţei de capital.

Mai multe articole despre:
HP Hewlett-Packard