MENIU

Anunț de ultima oră despre noile autostrăzi din România

Compania de drumuri și autostrăzi a anunțat câți kilometri de autostrăzi și drumuri de ocolire vor fi inaugurați în 2017.

Anul acesta vor fi dați în folosinţă 90 de kilometri de autostradă, 45 de kilometri de variante de ocolire şi se vor recepţiona 275 de kilometri de drumuri naţionale reabilitați, a declarat, miercuri, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă.

"Consider că suntem mai pregătiţi decât oricând pentru atragerea de fonduri şi implementarea de proiecte. Ne-am propus ca, anul acesta, să dăm în folosinţă 90 de kilometri de autostradă şi acest obiectiv este fezabil şi va fi îndeplinit. Am început într-o notă bună cu cei 15 km de pe Lugoj-Deva, lotul 2", a spus Ioniţă, la o dezbatere de profil.

Celelalte loturi de autostradă pe care autorităţile îşi propun să le dea circulaţiei anul acesta sunt cei 3,3 km la intrarea în Bucureşti, autostrada Lugoj - Deva loturile 3 şi 4, şi autostrada Sebeş - Turda loturile 3 şi 4.

'Toate aceste sectoare sunt în curs de realizare. Antreprenorii sunt mobilizaţi, iar lucrurile sunt pe drumul cel bun. În ceea ce priveşte variantele de ocolire, avem în vedere de a da în folosinţă în acest an 45 de kilometri şi, pe partea de reabilitare de drumuri naţionale, în acest an vom avea 275 de km pe care îi vom recepţiona. Sectoarele de drum sunt în folosinţă, de aceea zic eu că nu au un impact puternic, dar consider că drumurile naţionale sunt un element important şi constituie pilonul de dezvoltare a infrastructurii şi în continuare ne vom concentra şi pe acest domeniu', a spus şeful CNAIR.

Un alt sector de autostradă de care CNAIR se va ocupa este proiectul Centurii Sud Bucureşti la profil de autostradă.

'În ceea ce priveşte celelalte sectoare de autostradă pe care le vom aborda: am iniţiat discuţii cu proiectanţii, pentru că proiectarea este pilonul de bază al dezvoltării infrastructurii, şi am strâns câteva păreri. O să ţin cont de ele şi am evaluat documentaţiile tehnice elaborate în cadrul CNAIR şi am fost plăcut surprins că în anii trecuţi au fost elaborate documentaţii de o calitate bună şi aici vorbesc despre Centura Sud Bucureşti pe care echipa mea intenţionează a o promova pe fonduri de coeziune. Am făcut demersuri în acest sens, am transmis materiale atât consultantului Jaspers, cât şi organismului intermediar. Eu sunt optimist şi, deşi mi se dau recomandări de la cei de la Comunicare să nu dau termene, eu mi-am asumat termene. Îmi propun pentru acest sector de autostradă, dacă lucrurile merg bine - şi dacă avem şi confirmarea de la consultantul Jaspers - undeva în luna mai să vedeţi documentaţia publicată la ANAP, dacă nu în SEAP. Am lucrat deja la documentaţie şi este gata, dar trebuie să avem şi acceptul de principiu al consultantului Jaspers', a explicat Ioniţă.

De asemenea, CNAIR a lucrat la documentaţie în privinţa punctelor critice, intersecţiile pe Centura Sud Bucureşti. Astfel, sunt pregătite documentaţiile pentru a fi trimise la ANAP, potrivit Agerpres.

'Mă refer la pasajul Berceni, la pasajul Popeşti. La Pasajul Domneşti, în 2-3 săptămâni vom avea un antreprenor, o să avem semnat un contract. Sesiunea de contestaţii a fost depăşită. Eu zic că este un merit şi al managementului la nivel de implicare, pentru că sunt mai mulţi factori de luat în considerare în ceea ce înseamnă evoluţia infrastructurii. Inclusiv discuţiile pe care le-am avut cu antreprenorii. I-am asigurat că vom fi deschişi la solicitările lor. Încercăm să rezolvăm problema birocratică', a precizat acesta.

Mai multe articole despre:
autostrăzi cnair